Potvrda o trećoj dozi

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Bekim Sali zatražio je od kosovskog kolege Rifata Latifija da se preispitaju nove poštrene antikovid mjere za ulazak na Kosovo i da se nađe drugi način zaštite, koji ne spriječava slobodno kretanje. Novim, oštrijim mjerama, koje je Priština uvela 21. januara, svi stariji od 12 godina za ulazak na Kosovo moraju da imaju potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine.

Kako je objavilo ministarstvo zdravlja Sjeverne Makedonije, Sali je sa Latifijem telefonom razgovarao o novim mjerama za ulazak stranih državljana na Kosovo i prenio "duboku zabrinutost građana Sjeverne Makedonije koji imaju porodične, poslovne, kao i druge odnose sa Kosovom, koje ta nova mjera ograničava“.

Vlada Kosova je od juče za ulazak državljana Sjeverne Makedonije starije od 12 godina uveli novi režim, koji podrazumjeva da je potrebno priložiti potvrdu za primljenu treću dozu vakcine ili za dvije doze zajedno sa negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati.

"Konstatujući da je stanje pandemije u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu prilično slično, ministar Sali je od kolege Latifija zatražio da se ta odluka preispita i da se nađe drugi način za zaštitu zdravlja građana dvije države, a da se pritom ne spriječi njihovo slobodno kretanje", navodi se na Facebook stranci Ministarstva zdravlja Sjeverne Makedonije.

Novim mjerama, koje će da važe do 4. februara predviđeno je ograničenje kretanja u periodu od 22.00 do 5.00.a ugostiteljski objekti obavljaće delatnost od 05.00 do 21.00.

Takođe, dozvoljeno je korišćenje zatvorenih prostorija do 50 odsto kapaciteta, dok je na otvorenom dozvoljeno korišćenje do 70 odsto kapaciteta prostora.

Zatvaraju se teretane i druge prostorije za sportsko-rekreativne aktivnosti, osim profesionalnih sportskih klubova.