Ministarka pravde, Nekibe Kelmendi dočekala je juče Catherin Marchi Uhel, predsjednika sudskog vijeća Haškog suda za bivšu Jugoslaviju - s kojim je razgovarala o potrebi uspostave centra za prikupljanje materijala Tribunala u Hagu na Kosovu.

"U fazi smo prikupljanja informacija sa terena da li je potrebno otvaranje centra za prikupljanje materijala Tribunala, gdje građani Kosova mogu biti informirani i mogu pristupiti materijalima, poslovima koje je uradio i slučajevima koji su bili u Tribunalu" rekao je Marchi Uhel.

S druge strane ministrica Kelmendi je izrazila primjedbu zbog kasnog otvaranje ovog centra na Kosovu. "Iako sa kašnjenjem radite ovaj projekt, i sa kašnjenjem prevodite materijale na albanskom, vrlo je korisno da takav centar postoji, bez obzira što je uključen vrlo mali broj Srba optuženih za ratne zločine koji su napravili na Kosovu", rekla je Kelmendi.

Prema ministarki Kelmendi, predstavnica Haškog suda će vrlo brzo dobiti tačan odgovor u vezi otvaranja centra za prikupljanje materijala haškog tibunala na Kosovu.