U pandemijskim uslovima

Ove godine širenje omicrona produžilo je pandemiju korona virusa na još jedan Božić, pa obitelji moraju uvesti restrikcije u svoja okupljanja.

Katolički vjernici širom svijeta danas slave Božić u nešto drugačijoj atmosferi, drugi Božić koji se slavi u pandemijskim uslovima.

Praznik kojim se slavi rođenje Isusa, 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, Božić je među tri najveća kršćanska blagdana.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti u zemljama u regiji su na misama ponoćkama obilježili dolazak najsvetijeg katoličkog praznika Božića. Katolici u regiji, kao i mnogim zemljama svijeta, još jedan Božić dočekali su u sjeni pandemije korona virusa, piše Anadolija.

Mise ponoćke u regiji

Brojni vjernici okupili su se na misi u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, koju su predvodili vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. Misi bdjenja, koju zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće slaviti u ponoć, već je organizovana od 21 sat, prisustvovao je manji broj vjernika nego ranijih godina zbog pandemije koronavirusa.

Kardinal Vinko Puljić je na samom početku mise pozdravio svećenike, časne sestre, zbor i sve druge vjernike koji su se noćas okupili u katedrali da bi obilježili dolazak najsvetijeg katoličkog praznika, kao i one koji prate uživo prijenos putem TV ekrana.

"Noćas molimo za sve one kojima su potrebne naše molitve“, rekao je Puljić.

Svetu misu u Zagrebu predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u Župi sv. Jeronima u Maksimiru, a ne po tradiciji u zagrebačkoj Katedrali u kojoj ove godine zbog oštećenja od potresa neće biti održana ni božićna misa.

Prvi puta nakon 141 godinu, koliko je vremena proteklo od razornog potresa koji je Zagreb pogodio 1880. godine, tradicionalna, središnja misa polnoćka nije održana u zagrebačkoj Katedrali.

Misa je održana takođe i u Beogradu. Vjernici katoličke vjeroispovijesti okupili su se na ponoćnoj misi, upriličenoj u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u glavnom gradu Srbije. Vjernici su na ovaj način obilježili dolazak najsvetijeg praznika Božića, a svetu božićnu misu u Beogradu predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Vjernici katoličke vjeroispovijesti su na ponoćnoj misi u rimokatoličkoj crkvi (konkatedrala) Presveto Srce Isusovo u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, obilježili dolazak najsvetijeg praznika Božića.

U jedinoj katoličkoj crkvi u Podgorici okupio se veliki broj vjernika, a svetu božićnu misu predvodio je don Janez Mirtek.

Mise ponoćke održane su i u drugim gradovima regije, u nekima uz pojačane mjere protiv širenja koronavirusa.

Misa ponoćka najavljuje dolazak Božića, koji se, prema novom računanju vremena, obilježava kao dan rođenja Isusa Krista. Vjernici koji Božić obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, obilježiće ga u jutarnjim satima na Božićnim misama širom regije.

Širenje omikron varijante

Prošle godine milioni vjernika bili su primorani otkazati ili ograničiti proslave tog blagdana u vrijeme dok je veliki broj zemalja uvodio nove restrikcije.

Ove godine širenje omikrona produžilo je pandemiju korona virusa na još jedan Božić, pa obitelji moraju uvesti restrikcije u svoja okupljanja.

Drugu godinu zaredom, rast broja novozaraženih poremetio je božićne planove od Sydneya do Seville.

U Betlehemu, gradu za koje kršćani vjeruju da je rodno mjesto Isusa Krista, hotelijeri koji su očekivali turiste ostali su razočarani.

Nakon gotovo potpunog zatvaranja prošle godine, granice Izraela ponovno su zatvorene.

Ove, kao i prošle godine, polnoćka će biti rezervirana samo za mali krug ljudi s pozivnicom.

Suočene s varijantom za koju dio istraživanja pokazuje da nosi manji rizik od hospitalizacije od ranijih oblika COVID-19, vlade diljem Evrope vraćaju restriktivne mjere koje mnogima kvare proslave Božića.

Epidemiološke mjere u nizu zemalja

Nizozemska je opet pod ‘lockdownom’, a Španjolci i Talijani moraju nositi maske i na otvorenom.

Ipak, božićna okupljanja ove će godine u dijelovima svijeta biti lakša nego prošle godine.

Većina Australaca smije putovati između saveznih pokrajina, prvi put u dvije godine, vrativši time dio božićnog duha, iako brojevi slučajeva ruše rekorde.

"Svi smo svjedočili dirljivim scenama susreta u zračnim lukama nakon mjeseci odvojenosti“, rekao je katolički nadbiskup Sydneya Anthony Fisher u poruci povodom blagdana.

"U tim mračnim vremenima Božić je zraka svjetla, tračak nade“.