Evropski parlament

Evropski parlament objavio je da su poslanci sinoćnim glasanjem usvojili Izvještaj o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, koji govori o potrebi za iskorijenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom, poziva na otvaranje arhiva bivše Jugoslavije, ali i na liberalizaciju viznog režima sa Kosovom.

U izvještaju, koji je sačinio austrijski poslanik Lukas Mandl, poslanici Evropskog parlamenta ističu da su borba protiv organizovanog kriminala i napredovanje ka EU procesi koji se "međusobno jačaju" i pozivaju na ubrzani proces integracije.

Izvještajem se pozivaju vlade regiona da značajno pojačaju svoje napore i nastave sa reformama u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

S druge starne, EU se poziva da podrži ove napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

"Organizovani kriminal šteti međusobnom poverenju građana kao i povjerenju u javne institucije. To je velika prepreka naporima društava na Zapadnom Balkanu da razviju svoje države i ekonomije. EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala", poručio je izvestilac EP Lukas Mandl.

Izvještaj ukazuje da su "glavni faktori" koji čine društva Zapadnog Balkna ranjivim, nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi "zarobljavanja države", nejednakost i strano mješanje "nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina".

Poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju potrebu da se iskorjene političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz "jasne mjere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila".

Konstatuje se i da su veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa "postojale i prije raspada Jugoslavije" i kritikuje nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive.

Poslanici Evropskog parlamenta podvlače da je važno da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju i dijele obaveštajne podatke sa državama članicama i međunarodnim partnerima.