Novi prijedlozi

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) danas će u Briselu razmotriti analizu i "neke prijedloge kako da se dalje EU angažuje u djelovanju sa zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je novinarima u Briselu visoki zvaničnik Unije.

Ovaj evropski funkcioner koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da će ministri EU o dokumentu koji će im podnjeti visoki predstavnik Josep Borrell razgovarati temeljito i otvoreno jer nije predviđeno da o tome usvajaju zaključke.

U dokumentu koji su izradili zvaničnici Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), a u koji su imali uvid novinari, upozorava se da je politička situacija na Zapadnom Balkanu poslednjih mjeseci "bremenita sve većim izazovima“ uz produbljivanje ozbiljne političke krize u Bosni i Hercegovini, zategnutosti na sjeveru Kosova, kao i međupartijske podijele u Crnoj Gori koje "parališu politički sistem“ u toj zemlji.

Iz samog Borelovog dokumenta se ne uočava koji bi to prijedlozi, uz analizu stanja i jačanja veza, mogli pomoći da se "EU dalje angažuje u djelovanju sa zemljama Zapadnog Balkana".

Borrellova analiza ukazuje na to da u Dijalogu Beograd-Priština "i dalje ima izazova i posljednjih nekoliko mjeseci nije postignut nikakav napredak".

I zato se traži stalna podrška i angažovanje na visokom nivou država članica u odnosu na Beograd i Prištinu, kako bi se podržali napori i specijalnog predstavnika EU za Dijalog Miroslava Lajčaka.

"Strane treba ohrabriti da se konstruktivno angažuju i ostvare pozitivne rezultate, uključujući regionalne sporazume u vezi sa zajedničkim regionalnim tržištem, i da se uzdrže od jednostranih akcija i retorike koja izaziva podijele, posebno u vezi sa sjeverom Kosova", kako stoji u dokumentu.