Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da će "ostati izdajnik", ako je izdaja razmišljati o miru i o konačnom rješenju Kosova, prenosi Koha.

Istakao je da će inicijativa "Otvoreni Balkan” opstati zbog činjenice da mora biti trajnog mira.

"Želim da kažem da ako je izdaja misliti o budućnosti, razmišljati o miru, razmišljati o povećanju saradnje i ekonomije, razmišljati o socijalnom blagostanju i razmišljati o konačnom rješenju kosovskog pitanja, onda ja jesam izdajnik i ostaću izdajnik", rekao je Rama.

Govoreći o odnosima Srbije i Kosova, Rama je rekao da bi Kosovo da je bilo prisutno u Beogradu inicijativom "Otvoreni Balkan“ imalo priliku da poveća ekonomske kapacitete i ojača svoj imidž.

"Da je Kosovo prisutno, bilo bi moguće, prije svega, pridruživanjem inicijativi da poveća svoje ekonomske kapacitete, da ojača svoj imidž kao prostor u koji strani investitori mogu da ulažu, da stvori garancije za sve one koji ulažu i koji bi investirali na Kosovu, domaći ili strani investitori, i tako dobilo neke direktne koristi ekonomske prirode, a u procesu dijaloga nastavi da zadrži svoje stavove i ostvari svoj cilj. Ali to ne postoji u historiji, koliko je meni poznato, da je rješenje sukoba uspjelo bez svih potrebnih sredstava i ne uključujući neophodnost utvrđivanja interesa građana kao ljudi, kao porodice, kao roditelja, proizvođača, trgovca, kao potrošača, to je sigurno”, rekao je Rama.