Sjedinjene Države još uvijek čekaju "službeni odgovor" Irana na ponudu velikih sila o obogaćivanju urana u inozemstvu, datu uz posredovanje UN-a, izjavio je glasnogovornik State Departmenta.

"Treba da čujemo službeni odgovor iz Irana", rekao je u četvrtak glasnogovornik Ian Kelly na dnevnom brifingu u State Departmentu.

Ranije tokom dana je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila da je primila "inicijalni odgovor" Irana na ponudu, koja je sačinjena tri dana nakon razgovora u Beču između Irana, Rusije, Francuske i Sjedinjenih Država.

"Vidjet ćemo kakva smo pojašnjenja dobili od Iranaca," rekao je Kelly, dodajući kako postoji "potpuno jedinstvo" između SAD-a, Francuske, Rusije i IAEA-e.

IAEA je navela u saopćenju da se direktor agencije Mohamed ElBaradei savjetuje s vladama sve četiri zemlje, uz nadu da se sporazum o prijedlogu "može uskoro postići".

Prema nacrtu sporazuma, prenosi Hina, Iran bi glavninu svoga nisko obogaćenog urana poslao u inozemstvu na dodatnu obradu, a vraćeni uran upotrijebio bi se u istraživačkom reaktoru u Teheranu za proizvodnju medicinskih radioizotopa.