Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Nakon rasprave ruski ambasador prišao delegaciji Srbije, a američka ambasadorica delegaciji Kosova.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković i predsjednica Kosova Vjosa Osmani razmijenili su u petak više teških optužbi i uvreda, tokom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja je bila posvećena stanju na Kosovu, u vrijeme visokih napetosti.

Dok je Osmani srbijanske vlasti optuživala za ratne zločine na Kosovu, šef srbijanske diplomatije Kosovo je optužio za seperatizam.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Od tada traju diplomatski napori Srbije da spriječi prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Selaković: Morate ustati kada spominjete Vučića

"Građanka Osmani govori bajke o šampionu demokratije i mira u svijetu […] njene laži su normala za nju […] ona ne predstavlja nikoga nego sebe, ja predstavljam međunarodno priznatu državu, njihova jednostarnost uništava sve napore za dijalogom“, rekao je Selaković.

"Vi morate ustati kada spominjete [Aleksandra] Vučića jer je on i vaš predsjednik, balkanski kasapini su [Hashim] Thaçi i ostali koji su prodavali ljudske organe […] morate prestati lagati o 20.000 silovanih zato što prema UN-ovom izvještaju status je potvrđen 912 slučajeva silovanja […] vaši su preci bili fašisti, protestujem što oni dolaze u UN sa simbolima lažne države…“, rekao je Selaković, izviještava Al Jazeera.

Delegacija Kosova je imala maske na licima s grbom Kosova.

Osmani je rekla da Selaković koristi propagandu. Rekla je da je ona ponosna građanka neovisne Republike Kosovo.

"Bolje da prihvatite realnost radi budućnosti. Slažem se o sudbini protjeranih, ja sam bila jedna od njih u Miloševićevom režimu. Nema izvještaja međunarodnih snaga da je jedna žena umrla zbog akcije policije Kosova. Selaković govori o 100 etnički motiviranih zločina, što ne dokazuju brojke međunarodnih promatrača“, rekla je predsjednica Kosova, dodajući da su Srbi na Kosovu danas prestrašeni od onih koje je Osmani nazvala Vučićevim bandama.

Ona je rekla da će Kosovo učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštiti Srbe na Kosovu.

Osmani: Srbija treba prestati slaviti zločince

"Srbija treba prestati slaviti ratne zločince […] naši su lideri dobrovoljno otišli na tribunal u Den Haagu“, rekla je Osmani.

"Ne zaboravimo – NATO je zaustavio Srbe u genocidu […], pozivam vas da kleknete pred žrtvama gospodine Selakoviću!”, rekla je Osmani, referirajući se na zločine u sukobima na Kosovu 1999. godine.

Osmani je zatim pokazala mapu, za koju je rekla da je mapa masovnih grobnica unutar Srbije i pozvala na njihovo otvaranje.

"Vi nas ne možete zastrašiti, sloboda je u našim genima“, rekla je Osmani.

Selaković je zatim rekao da je zabrinut za mentalno stanje "gospođe Osmani“.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić primjećuje da je nakon rasprave ruski ambasador prišao delegaciji Srbije, a američka ambasadorica Albancima.