Utiče i na druge zemlje

Međunarodni analitičari komentarisali su Samit koji je bio održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Oni krive čelnike zemalja EU, posebno francuskog predsednika Emmanuela Macrona što nisu liberalizovali vizni režim za Kosovo i nisu proširili EU sa zemljama Zapadnog Balkana.

Evropska unija je još jednom odbila da odredi datum proširenja na Zapadni Balkan.

Ali u zajedničkom saopštenju nakon Samita na Brdu u Sloveniji se kaže da će jednog dana ove zemlje biti primljene u Evropsku uniju.

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan Bodo Weber okrivljuje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za zastoj u balkanskim integracijama EU.

"Postoje ozbiljna neslaganja među državama članicama oko budućnosti proširenja. Francuski predsjednik Macron ozbiljno se protivi daljem proširenju Evropske unije, ali to ne izgovara naglas. On čak utiče na druge zemlje da blokiraju dalje proširenje EU. Nova njemačka vlada imaće težak izazov sa Macronom, jer ako se ne postigne dogovor sa Parizom o deblokadi proširenja EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, proširenje će na kraju biti mrtvo za sljedeću godinu", izjavio je za RTV Dukagjini Bodo Weber.

Ekspert za Zapadni Balkan takođe je okrivio Macrona za nedostatak liberalizacije viznog režima za Kosovo. Međutim, on kaže da je Kosovo u ovom slučaju postalo žrtva izbjegličke krize tokom godina 2015-2016, prenosi Telegrafi.

Dok profesor sa Univerziteta Oxford, Richard Kaplan kaže da umor koji EU pokazuje od proširenja može proizvesti posljedice po region Balkana.

"EU još nije dala datum proširenja i to može izazvati mnoga pitanja u tome koliko je Evropska unija ozbiljna u pogledu integracija. Lideri žele da se bilo koji bilateralni spor riješi prije članstva u EU. Rizik je da bi igra proširenja EU mogla imati posljedice po zemlje Zapadnog Balkana i da će drugi igrači, posebno Rusija i Kina, iskoristiti situaciju da prošire svoj uticaj u regionu".

I Weber i Kaplan sumnjaju da će do liberalizacije viznog režima za Kosovo doći usled oklevanja nekih zemalja.