Kompletiranje američkog tima za Zapadni Balkan

Michael Murphy je prijedlog predsjednika Josepha Bidena za ambasadora u Sarajevu, a Jeffrey Hovenier je nominiran za tu dužnost u Prištini.

Nakon čekanja od tri mjeseca na senatskom Odboru za vanjske poslove, napokon je održano svjedočenje za nominirane američke ambasadore na Kosovu te u Bosni i Hercegovini.

Michael Murphy je prijedlog predsjednika Josepha Bidena za veleposlanika u Sarajevu, a Jeffrey Hovenier je nominiran za veleposlanika u Prištini.

Murphy je iskusan diplomata, cijenjen u State Departmentu. Službovao je u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. godine kao politički savjetnik u američkoj ambasadi. Vrlo kvalificiran za novu poziciju.

Poručio je da će “koristiti sankcije, osobito za korupciju”. Nije specifično spominjao Izborni zakon, ali jeste potrebu za “ograničenim ustavnim reformama radi funkcionaranja države”.

Dayton, borba protiv korupcije, ekonomski rast…

Ako bude potvrđen za ambasadora njegovi prioriteti su:

Prvo: “Potpora provedbi Daytonskog sporazuma, reformama i što je najvažnije – suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Moramo učuvati nezavisnu, demokratsku i multietničku Bosnu i Hercegovinu, moramo održati Ured visokog međunarodnog predstavnika i provedbu njegovih odluka”.

Drugo: “Podržavat ću reforme vladavine prava, osobito antikorupcijske aktivnosti. Korupcija u Bosni i Hercegovini nanosi štetu američkoj nacionalnoj sigurnosti potkopavajući funkcionalnost i stabilnost neophodnu za provedbu Daytona”.

Treće: “Podržat ću reforme za promicanje gospodarskog rasta, jačanje trgovine i ulaganja sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

Četvrto: “Radit ću na suprotstavljanju akcijama domaćih i vanjskih aktera, posebno Rusije i Kine, koje ugrožavaju američke interese i podrivaju budućnost Bosne i Hercegovine”.

Peto: “Podržat ću napore za unapređenje pomirenja među konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine i drugima. Rat u Bosni i Hercegovini 1992-1995 bio je strašna tragedija. Izgubljeno je 100.000 života i počinjeni su stravični zločini, uključujući i genocid u Srebrenici. Krivnju za Srebrenicu i druge zločine snose oni koji su ih počinili, a ne čitave etničke skupine. Dužnost današnjih lidera je držati počinitelje odgovornim, priznavati i poštovati žrtve te promicati pomirenje”.

Veliki izazovi za Kosovo

Prema riječima Hoveniera, koji je nominiran za poziciju veleposlanika u Prištini, “izazovi po nezavisnu državu Kosovo su veliki”.

“Srbija podržava Srbe na Kosovu, što je razumljivo, ali sve se treba odvijati prema ustavu Kosova”, poručio je senatorima, ali i Beogradu i Prištini.

“Kosovo je zemlja proizašla iz užasa raspada bivše Jugoslavije i etničkog čišćenja Miloševićevog režima. Sjedinjene Američke Države odigrale su bitnu ulogu, zajedno s našim europskim partnerima, u zaštiti građana Kosova i podršci u njihovim nastojanjima da uspostave multietničku, demokratsku državu”, rekao je Hovenier.

Podsjetio je kako je “imao sreću sudjelovati u tim naporima u raznim svojstvima, uključujući i kao član tima UN-a predvođenog bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem koji je razvio ‘Ahtisaarijev plan’ i otvorio put neovisnosti Kosova”. Osim na Kosovu, službovao je i u Turskoj.

Dodao je i da je Kosovo jedna od najproameričkijih zemalja u svijetu i bliski partner.

“Želim posebno prepoznati velikodušni odgovor građana i vlade Kosova u smještaju evakuiranih iz Afganistana”.

Podrška dijalogu za normalizaciju odnosa

Nabrojao je i svoje prioritete.

“Nastavak američke potpore suverenom, demokratskom Kosovu, potpora dijalogu pod vodstvom Europske Unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji bi se, citiram predsjednika Bidena, ‘trebao usredotočiti na uzajamno priznanje'”.

“Nastavit ću podržavati vladu Kosova, građane Kosova i neovisne pravosudne institucije na jačanju vladavine prava i upravljanja te borbi protiv korupcije”.

“Također ću raditi na unaprjeđenju ljudskih prava za sve građane Kosova, uključujući etničke i vjerske manjine”.

“Konačno, ako budem potvrđen, podržat ću kontinuirani postupni i transparentan razvoj kosovskih sigurnosnih snaga u multietničke, NATO-ove interoperabilne, teritorijalne obrambene snage”.

Neophodna potvrda punog saziva Senata

Dvojica nominiranih diplomata trebaju biti potvrđeni u punom sazivu Senata da bi postali veleposlanici.

Ovim se zaokružuje, barem za sada, američki tim za Zapadni Balkan.

Gabriel Escobar je zadužen za kosovsko-srpski dijalog, Matthew Palmer za Izborni zakon i ustavne reforme u Bosni i Hercegovini. Sve će to nadgledati Maureen Cormack, bivša američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini, koja je sada zamjenica pomoćnice državnog tajnika za Europu i Euroaziju.

Svi, zajedno s državnim tajnikom Tonyem Blinkenom, izvrsno poznaju prilike na Balkanu i nitko od njih se neće libiti oko nametanja sankcija lokalnih političarima u skoroj budućnosti, a koji ne budu surađivali s Europskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.