Brdo kod Kranja

Lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana okupit će se na samitu na Brdu kod Kranja, posvećenom evropskoj perspektivi regije.

Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regije, održava se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a okupit će šefove država ili vlada članica EU-a i lidere Zapadnog Balkana.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

“EU potvrđuje nesumnjivu potporu evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i pozdravlja privrženost partnera na Zapadnom Balkanu evropskoj perspektivi koja je u uzajamnom strateškom interesu,” navodi se u nacrtu izjave koju će na sastanku na Brdu kod Kranja prihvatiti lideri članica EU-a, prenijela je Hina.

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će, zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursula Von Der Leyen, predstavljati EU.

Samitu će prisustvovati lideri svih 27 zemalja članica EU-a i Zapadnog Balkana – Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Dvije sesije

U okviru Samita bit će održane dvije sesije, na prvoj će učestvovati lideri država članica EU-a, a na drugoj će im se pridružiti i lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon toga na zajedničkoj press konferenciji obratit će se predsjednik Evropskog vijeća Michel, predsjednica Evropske komisije Von der Leyen i premijer Slovenije Janša.

U fokusu skupa bit će reafirmacija evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kako ističu u Evropskoj komisiji, od obostranog strateškog interesa i ostaje zajednički strateški izbor.

Tu poruku je, kao odgovor na sve izraženijie kritike i skepticizam u regiji prema strategiji proširenja EU-a, tokom prošlosedmične posjete Zapadnom Balkanu, prenijela i predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, ponavljajući svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže Uniji, navodi Tanjug.

Proširenje EU-a

Također, neposredno uoči sastanka evropskih lidera na kojem će se razgovarati o proširenju Unije, Slovenija, koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a i koja je domaćin skupa, iznijela je ideju o priključenju zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do kraja decenije.

Taj prijedlog je iznijet na sastanku ambasadora u Briselu i iznenadio je ostale zemlje članice, dok su ga neke opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regiji.

Dok Hrvatska, Austrija, Slovenija i Njemačka upozoravaju da bi predugo čekanje moglo dovesti regiju pod velik utjecaj drugih država, prije svega Rusije i Kine, Francuska, ali i Danska i Nizozemska, imaju rezerve prema prebrzom približavanju.

Na Samitu u Sloveniji bit će razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomskog oporavka regije od posljedica pandemije COVID-a 19, kao i sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrijednog 30 milijardi eura, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regiji.

Ekonomska podrška

EU će osigurati i bespovratna sredstva u iznosu od devet milijardi eura kroz deset ključnih investicionih projekata.

Teme skupa bit će i intenziviranje regionalne saradnje, kao i potencijali za dalju saradnju u političkim i sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Očekuje se da države članice, uz pristanak zemalja Zapadnog Balkana, na kraju samita usvoje deklaraciju.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u online formatu.