Dosadašnji tok predizborne kampanje za opštinske izbore je miran i normalan, ocenjuju politički predstavnici.

Predsednik Demokratske partije i premijer Kosova Hashim Thaqi je ocenio da ovi izbori predstavljaju značajan događaj u istoriji demokratije nove države Kosovo.

„U sredini smo izborne kampanje uz puno poverenje da će ceo proces ići dobro, biće to miran i demokratski proces koji će biti doprinos celokupnom procesu nastavka priznanja nezavisnosti Kosova i integracija u evroatlanskim strukturama“, rekao je Thaqi.

I dok su na centralnom nivou LDK i PDK u koaliciji, najveće rivalstvo na lokalnom nivou je upravo između koalicionih partnera na centralnom nivou.

Poslanik i član Predsedništva LDK, Ismet Beqiri kaže da je takva kampanja LDK i PDK normalna imajući u vidu da su to dve najveće političke partije na Kosovu.

„Odgovornost je, našeg koaliconog partnera još više da se sačuva koalicija. LDK i PDK su dva najveća rivala na politčkoj sceni Kosova . Međutim ako je koalicija na centralnom nivou to ne znaći da taj duh koalicije treba da se prenese na lokalnom nivou“, kaže Beqiri.

Alijansa za budućnost Kosova kritikuje posebno premijera Thaqija zbog njegove kampanje kao predsednik PDK.
 
ETIČKI KODEKS

Poslanica AAK Donika Kada Bujupi kaže da obećanja Thaqija o raspodeli miliona evra u pojedinim opštinama padaju na teret kosovskih poreznika , pošto se radi o sredstvima iz budžeta Kosova.

„Realno, čini se velika zloupotreba financisjkih sredstava kosovskih poreznika i porezi građana Kosova se koriste za izbornu kampanju od strane DPK, počevši od infarstrukture - vozila, telefona, goriva i svih onih troškova koji se čine, što predstavlja tešku finansijsku zloupotrebu“, kaže Bujupi Kada.

Pozitivne ocene o dosadašnjem toku kampanje ima i Alijansa Novo Kosovo.
 
Potpredsednik i poslanik ove Alijanse Ibrahim Makolli kaže da je njegova partija suočena sa problemom obezbeđivanja prostora za skupove, što je prema njemu posledica problema koje stvaraju partije koje rukovode određenim opštinama.
 
Međutim, i pred toga Makolli ocenjuje da kampanja ide dobro i da je u okviru normalne.

„Aktivnosti izbornog karaktera su bile u okviru predviđenih standarda i pravila koja su predviđena procedurama o izborima i Zakona o izborima. Naravno ponekad se primećivao malo oštriji rečnik političkih subjekata, naravno i većih obećanja, ali je to razumljivo dok smo u izbornoj kampanji“, kaže Makolli.

Generalni sekretar Demokratskog saveza Dardanije Lulzim Zeneli ocenjuje da neke partije, ne pominjući konkretno o kojim se to partijama radi, gaze etički kodeks izbora.

„Uopšte, prvu smo fazu kampanje ocenili mirnim procesom, isključujući neke nijanse koje nam se stalno javljaju i koje ne predstavljaju dobre signale, radi se o nepoštovanja etičkog koda izbora od strane političkih subjekata , koje su sada poznati i javnosti kao oni koji gaze izborna pravila“, kaže Zeneli.

Pored mirne predizborne kampanje koja je preduslov uspehu izbora predstavnici političkih subjekata na Kosovu očekuju da će i na dan izbora sve proteći mirno i u demokratskom duhu i veruju da će biti većeg učešća glasača iz svih nacionalnih zajednica.

RFE