Na osnovu istraživanja, prema javno dostupnim informacijama, Carl Bildt, šef diplomatije Švedske, predsjedavajuće EU-om, nije fakultetski obrazovan.

Naime, Bildt je svojevremeno pohađao Univerzitet u Štokholmu, ali nikada nije diplomirao. Imao je izuzetno privilegovan život jer potiče iz jako ugledne, uticajne i bogate švedske porodice, a njegov pra-pra-pradjed bio je i premijer Švedske.

Uprkos svim uslovima i privilegijama, prije svih financijskim, koje je imao, nije imao karakter da završi bar tu formalnost.

Činjenica da Bildt nema fakultetsko obrazovanje naravno ne govori nužno o tome da li je on, ili bilo ko drugi, dobra ili loša osoba.

Ipak, ova činjenica dakle više govori o karakteru osobe jako bitne za građane BiH. Pa valjda postoje neki minimalni kriteriji za obavljanje tako odgovornih funkcija kao što je visoki predstavnik u BiH, ministar vanjskih poslova Švedske i na kraju krojač sudbine čitave BiH, koji nam posljednjih sedmica dolazi u Butmir sa polovnim paketima.

Sve ovo zaista može značiti par stvari, ili barem jednu od njih - ili nedostatak motivacije, spremnost da kroz život ide kraticama ili možda i nedostatak znanja/intelekta. Isto tako sasvim je sigurno da je u pitanju neki bh. ministar, javnost, a pogotovo međunarodna zajednica, samo zbog tog razloga mu čitav mandat ne bi dala ni trenutak mira.