Kosovo rizično

Evropska unija namjerava ponovo da nametne ograničenja za putnike iz Sjedinjenih Država kao odgovor na porast broja slučajeva COVID-19 i politički spor oko reciprociteta.

Očekuje se da će EU 30. avgusta objaviti skidanje Sjedinjenih Država sa "sigurne liste" zemalja čiji građani mogu putovati u blok bez dodatnih ograničenja, poput karantina i zahtjeva za testiranje, rekle su diplomate za agenciju Reuters.

Ostale zemlje koje bi se mogle ukloniti s popisa su Kosovo, Izrael, Crna Gora, Libanon i Sjeverna Makedonija.

Smjernice iz Brisela su na nivou preporuke i države članice su slobodne da odluče pod kojim uslovima stranci mogu ulaziti u zemlje. Dok se mnoge države EU-a pridržavaju preporuka, druge postavljaju vlastite politike, poput dokaza o potpunom vakcinisanju ili oporavku od infekcije.

Većina zemalja EU otvorila je svoje granice Amerikancima u junu, nadajući se da će razorena turistička industrija tako dobiti poticaj.

Od početka ljeta vrlo zarazna varijanta delta dovela je do porasta slučajeva u Sjedinjenim Državama. Još jedno pitanje koje stoji iza moguće odluke EU je reciprocitet. Neime, Sjedinjene Države su uglavnom ostale zatvorene za Evropljane unatoč pritiscima zvaničnika EU za relaksiraniji prelazak granica.