Stradalo desetero ljudi

Čak desetero ljudi izgubilo je život u stravičnoj prometnoj nesreći autobusa kosovskih registarskih oznaka koji je, iz zasad neutvrđenih razloga, u nedjelju oko 6.20 sati sletio s autoceste A3 kod Slavonskog Broda, nedaleko od izlaza zapad vozeći u smjeru Lipovca.

U nesreći je poginulo devetero putnika i jedan od vozača autobusa.

Hitna pomoć zbrinula je 42 povrijeđene osobe u slavonsko-brodskoj bolnici, a dvije u novogradiškoj, rekao je ministar zdravstva u Hrvatskoj Vili Beroš na konferenciji za novinare u bolnici u Slavonskom Brodu.

Muškarac koji je bio smješten u novogradišku bolnicu s ozljedom kralježnice prevezen je na daljnje liječenje u Zagreb, piše Jutarnji list.

Prema dosadašnjim informacijama, dvije osobe su u jedinici intenzivnog liječenja i životno su ugrožene.

Strašan je bio prizor na mjestu nesreće. Autobus je ležao na travnjaku na desnom boku, a iz njega je poispadala prtljaga. No, prema tome koliko često je na mjesto nesreće dolazilo pogrebno vozilo kompanije Komunalac iz Slavonskog Broda, bilo je jasno da je riječ o neviđenoj tragediji u ovom dijelu Hrvatske.

Ne pamti se kada se na autocesti A3 dogodila nesreća s ovako tragičnim razmjerima i brojem poginulih.

"Bio sam na mnogim nesrećama, no ova je stvarno teška i mislim da ulazi u red najtežih nesreća kojima sam svjedočio. Autobus je bio pun, no ne mogu reći je li među mrtvima ili ozlijeđenima bilo i djece", izjavio je nedugo nakon nesreće Franjo Galić, načelnik PU brodsko-posavske.

Prema onom što se moglo vidjeli na mjesto nesreće, autobus je nekih 200 metara od nadvožnjaka preko autoceste na čvorištu 'zapad' odjednom skrenuo desno prema izlaznoj traci iz koje se vozila uključuju na autocestu u smjeru istoka. Prvo je zahvatio signalne stupiće uz rub ceste, potom je desnim kotačima prešao na travnatu površinu pokraj izlazne trake i nakon nekoliko metara pokušao se vratiti na autocestu, o čemu svjedoče tragovi desnih kotača, no nije uspio u tome i nakon 50-ak metara prevrnuo se na desni bok.

Riječ je o autobusu kosovskog operatora Deva Tours iz Đakovice koji je putovao na liniji Frankfurt - Priština, a u njemu su bili kosovski državljani na radu u Njemačkoj koji su putovali na godišnji odmor u domovinu. Vozača autobusa jučer je prijepodne uhapsila policija te se nad njime provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnji da je skrivio nesreću jer je zaspao u vožnji.

"On je iskazao da je na trenutak zaspao, ali sve ćemo naknadno utvrđivati", rekao je Slavko Pranjić, zamjenik općinskog državnog advokata u Slavonskom Brodu.

Danas je na Kosovu Dan žalosti, a predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je izraze saučešća predsjednici Republike Kosovo Vjosi Osmani i porodicama stradalih.