Krše se pravila

Deset građana Kosova izgubilo je život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj, kada je vozač autobusa, na redovnoj liniji Frankfurt-Priština sletio sa puta, jer je zaspao za volanom, piše Gazeta Express.

Hrvatski mediji su juče analizirali uzrok nesreće u razgovoru sa stručnjacima i iskusnim vozačima koji su ocijenili da se takve nesreće dešavaju u ranim jutarnjim satima, nakon umora od noćne vožnje.

"Ne znam detalje tragedije, ali ako se utvrdi da na putu nema tragova kočenja i klizanja, onda je sto posto vozač zaspao. Ako na trotoaru nema tragova, to takođe isključuje mogućnost da je guma eksplodirala, jer da se to dogodilo, ostali bi tragovi na trotoaru. Ovakve nezgode se dešavaju u ranim jutarnjim satima, vozač zaspe za volanom, pogotovo ako je vozio cijelu noć", rekao je stručnjak Stanko Smodlaka.

Vozač autobusa sa dugogodišnjim iskustvom iz Splita, koji više od 20 godina vozi međunarodne linije i turističke autobuse rekao je da, kada su dva vozača, treba praviti pauze zbog umora.

"Problem je u tome da li su ti vozači obavili još jedno putovanje dan ranije, da li su imali odmor i da li ih je poslodavac odmah poslao na put za Prištinu. Znam da vozači, posebno sa Kosova, imaju još jedan veliki problem, jer ih zadržavaju na granici nekoliko sati, a onda možda krše neka pravila da bi stigli na odredište na vrijeme", rekao je iskusni vozač.

Devet putnika i jedan od vozača autobusa preminuli su usled povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, a 42 putnika su povređena.

Na Kosovu je danas proglašen Dan žalosti.