Posredovanje Borrella i Lajčaka

Predsjednik Srbije i premijer Kosova razgovarat će uz posredovanje Josepa Borrella i Miroslava Lajčaka.

U Briselu će u ponedjeljak biti nastavljen dijalog Srbije i Kosova na najvišem nivou, uz posredovanje Evropske unije.

U sklopu nastavka dijaloga, u Briselu će se sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti, uz učešće visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i specijalnog izaslanika EU-a za dijalog Miroslava Lajčaka.

Iz Vučićevog kabineta je u nedjelju saopćeno da će srbijanski predsjednik tokom posjete Briselu imati i odvojen susret s Borrellom i Lajčakom, prenosi Beta.

Glasnogovornik: Bilo je napretka

Glasnogovornik EU-a Peter Stano je ranije ocijenio da je bilo napretka na posljednjem tehničkom dijalogu, kao i na prethodnim sastancima, i naglasio da je cilj dijaloga “uzajamno prihvatljiv konsenzus i kompromis kako bi se došlo do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa”.

Premijer Kosova je uoči nastavka dijaloga izjavio da Kosovo može nastaviti funkcionirati i bez priznanja Srbije i da Vlada koju on predvodi odbija to priznanje dobiti tako što će ga “platiti” teritorijom ili funkcionalnošću.

Dvojica lidera sastala su se i 15. juna u Briselu, kada, prema riječima učesnika dijaloga, nije bilo saglasnosti o najvažnijim temama.