Sastanak pozitivan signal

Profesor na vašingtonskom Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer uvjeren je da će do sporazuma između Beograda i Prištine doći, ali smatra da se to neće dogoditi u narednim mjesecima.

On je u intervjuu za Glas Amerike ocijenio da je susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija pozitivan signal, ali je mišljenja da nije dobro to što, kako je rekao, "imaju potrebu da jedan o drugom govore u negativnom konktekstu".

Podsjeća da je Vučić jasno stavio do znanja da nije spreman da preduzme, kako se izrazio, "odvažne korake poput priznavanja nezavisnosti Kosova" prije narednih predsjedničkih izbora u Srbiji.

"Kada je riječ o Kurtiju, tu postoji nekoliko pitanja. Šta može da očekuje da će dobiti iz svega ovoga. Postaviće to pitanje i na njega će tražiti adekvatan odgovor", rekao je Serwer.

Iako je uvjeren da će do rješenja doći, Serwer smatra da je prije toga potrebno da se dogodi mnoštvo stvari, pri čemu posebno misli na "priznanje Beograda da je izgubio suverenitet nad Kosovom".

"Ne očekujem da će ikada više Beograd upravljati Kosovom. O tome nema govora, ali mislim da mogu biti prijateljske zemlje i nadam se tome. Nema smisla da se diplomatski ili vojno sukobljavaju", kaže Serwer.