Sastanak u Briselu

Naredna runda dijaloga na najvišem političkom nivou između Srbije i Kosova biće održana u julu, potvrdio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić na kraju sastanka u Briselu 15. juna, kojem je prisustvovao i premijer Kosova Albin Kurti.



Posrednici u razgovoru bili su šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Vučić je kazao da se "apsolutno oko ničega nije složio sa Kurtijem".

"Oni [delegacija Kosova] su došli da se dogovore o ni o čemu, apsolutno o ni o čemu", rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa Kurtijem.

Vučić je ovaj susret ocenio kao drugačiji.

"Ne žele [delegacija Kosova] uopšte da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Drugo, tražili su da pod hitno kažemo kada ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. Treće, nazivaju incidentima i provokacijom to što Srbi žele da prisustvuju liturgijama u crkvama na Kosovu, pošto je zemljište tim crkvama dato u vreme vladavine Slobodana Miloševića", rekao je Vučić.

Prema rečima Vučića, govorilo se i o potrazi za nestalima tokom rata na Kosovu, ali, kako on tvrdi, kosovska strana je izrazila nezadovoljstvo što je na čelu srpske Komisije za nestale Veljko Odalović, član Socijalističke partije Srbije koju je 90-ih vodio tadašnji šef države Slobodan Milošević.

Predsednik Srbije je kazao da je kosovska strana na ovaj način želela da okonča dijalog.

"Verovali su da ćemo posle njihovih reči da napustimo prostoriju i da se ne vratimo. Naravno da to nismo uradili. Posvećeni smo dijalogu i nastavićemo da radimo na dijalogu", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da se nada da će Josep Borrell preneti američkom predsedniku Joeu Bidenu (Džo Bajden) šta se događalo na sastanku.

Dodao je da će narednih dana razgovarati sa predstavnicima kosovskih Srba.

Borrell: Iskoristiti novi momentum

Nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u Briselu 15. juna je prvi ovakav susret Kurtija i Vučića.

Pre sastanka je Borrell održao odvojene bilateralne susrete sa kosovskom i srpskom delegacijom.

Dijalog i njegov ishod put je u evropsku budućnost obe strane. U međuvremenu on je doneo važne rezultate za njihove građane", tweetovao je Borrell.

Borrell je na početku sastanka pozvao obe strane da iskoriste "nastali novi momentum o Zapadnom Balkanu u EU" kako bi postigle sporazum o normalizaciji odnosa.

"Znamo da dijalog neće biti lak ali ovaj proces, uz iskreno ućešće, obeju strana je neophodan za dobrobit građana Kosova i Srbije", poručio je Borrell, ponovivši da je rezultat dijaloga jedini put ka evropskoj budućnosti.

Šef diplomatije EU je kazao da se lično zalaže da se vidi rapidan progres "kako bi se prošlost konačno ostavila iza i postigao sporazum između Kosova i Srbije".