Održati obećanja, prepoznati napredak

Prvi čovjek Evropskog parlamenta kaže kako će tempo pristupanja zemalja regije Evropskoj uniji ovisiti o ispunjavanju pristupnih kriterija.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli pozvao je da se dopusti državama Zapadnog Balkana ulazak u Evropsku uniju, nazivajući proširenje “pozitivnim projektom za mir i prosperitet“.

“Proširenje može donijeti ogromne koristi kako regiji, tako i Evropi u cjelini i pomoći osigurati stabilan, prosperitetan i miran kontinent“, rekao je on za Funke Mediengruppe.

Tempo će, dodao je, ovisiti o ispunjavanju pristupnih kriterija, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Reforme još uvijek trebaju biti provedene u svakoj od ovih zemalja“, istaknuo je predsjednik EP-a i dodao kako “EU također mora održati svoja obećanja i prepoznati napredak“.

Šest država želi u Uniju

Države Zapadnog Balkana uključuju Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, navode agencije.

Evropska unija već vodi pregovore o pristupanju EU s Crnom Gorom i Srbijom, dok su Albanija i Sjeverna Makedonija službeni kandidati, a Bosna i Hercegovina i Kosovo smatraju se potencijalnim kandidatima za pregovore.