Eu i SAD

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se povećava pritisak Evropske unije i Sjedinjenih Država kako bi se postiglo rješenje za Kosovo, a da je "za njih uvek rešenje priznanje Kosova".

"Za nas je važno da nema mesta panici. Mi smo i predosetili i znali da se te stvari dešavaju“, rekao je Vučić 31. maja na beogradskoj televiziji Happy.

"Obavešteni smo redovnim diplomatskim kanalima da Grčka dalje unapređuje saradnju sa Kosovom i da podižu nivo komunikacije do nivoa političkih direktora ministarstva spoljnih poslova“, rekao je Vučić i dodao da se nada da "Grčka neće postupiti kao Izrael" kada je u pitanju priznanje Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik State departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer borave u dvodnevnoj posjeti Kosovu. Tema sastanka sa kosovskim zvaničnicima su pripreme za nastavak dijaloga Srbije i Kosova.

Nakon Prištine, Palmer i Lajčak će posetiti Beograd. Dijalog dveju delegacija na čelu sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem trebalo bi da bude održan tokom juna.