Posvećenost proširenju EU

Slovenački predsednik Borut Pahor biće danas domaćin samita Procesa Brdo-Brioni na Brdu kod Kranja, na kojem će učestvovati njegove kolege iz Srbije, Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, i trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sastanak, kojim se obilježava 10. godišnjica inicijative, trebalo bi da potvrdi posvećenost proširenju EU, prenosi slovenačka agencija STA.

Očekuje se da će lideri usvojiti zajedničku deklaraciju kojom šalju snažnu poruku o važnosti procesa proširenja, koji mora biti brži i ne smije se fokusirati samo na pojedine zemlje, već na čitav region Zapadnog Balkana.

Na samitu učestvuju predsjedavajući procesa, predsjednici Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Zoran Milanović, i lideri zapadnobalkanske šestorke, predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Ðukanović, Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, Albanije Ilir Meta, članovi Predsjedništva BiH i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Prema riječima Pahora, Proces Brdo-Brioni je najvažnija politička inicijativa na području Zapadnog Balkana, koja je dovela do Berlinskog procesa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je pozvan da prisustvuje kao specijalni gost, neće moći da dođe na samit, jer je ovih dana domaćin velikog međunarodnog skupa u Francuskoj, ali će se pridružiti jednom od budućih sastanaka, saopšteno je iz Pahorove kancelarije.

Inicijativa Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, koju je Pahor pokrenuo 2010. godine dok je još uvijek bio premijer, u nastojanju da poveća povjerenje između zemalja u regionu i pomogne im da se pridruže EU.

Od 2013. godine, samiti procesa održavaju se svake godine u drugim zemljama učesnicama, kojima se pridružuju specijalni gosti, uključujući francuskog predsednika Fransoa Olanda 2013. godine, njemačku kancelarku Angelu Merkel 2014. godine i Joa Bidena 2015. godine kao tadašnjeg potpredsjednika SAD.

Iz Pahorove kancelarije je saopšteno da će ovaj samit biti prilika za "afirmaciju i jačanje posvećenosti nastavku procesa proširenja Evropske unije" i omogućiće liderima da "razmjenjuju mišljenja o drugim aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi".