Stabilnost i sigurnost

Neimenovani visoki zvaničnik EU-a je rekao da ministri žele utvrditi kako pospješiti saradnju sa Zapadnim Balkanom ‘zarad stabilnosti i sigurnosti same EU’.

Šefovi diplomatija Evropske unije održat će danas u Briselu strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažiranju EU-a s partnerima na Zapadnom Balkanu, “zahuktavanju zajedničkih potencijala, partnerskom djelovanju u sučeljavanju sa svjetskim izazovima”.

U pripremnom dokumentu za današnje ministarsko zasjedanje EU navodi se da će biti sagledano kako da se “oblikuje zajednička budućnost unutar Evropske unije kroz hitne i zajedničke akcije”, s ciljem da se ojača i saradnja na polju sigurnosti, prenosi agencija Beta.

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrell dat će ministrima na uvid non-paper, u kojem se predočava da je “jasan cilj Zapadnog Balkana puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posljedicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope”.

‘Pospješiti saradnju’
Neimenovani visoki zvaničnik EU-a je rekao da ministri žele utvrditi kako pospješiti saradnju sa Zapadnim Balkanom “zarad stabilnosti i sigurnosti same EU, a Unija može biti sigurna i zaštićena samo ako je i Zapadni Balkan siguran i otporan, s tim da se uveća mogućnost za proces koji taj region vodi u Evropsku uniju”.

Ministri vanjskih poslova Unije će to dodatno razmotriti i kad u utorak budu zasjedali u formatu “Opći poslovi”, a šefovi država ili vlada treba u junu razgovarati kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU.