Nezavisnost Kosova nepovratna

Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija treba da nastave da se fokusiraju na fundamentalne reforme, ocijenili su zastupnici Evropskog parlamenta (EP) u rezolucijama usvojenim u četvrtak, 25. marta.

Naglašava se kako su za Albaniju u procesu EU integracija ključni slobodni i pošteni izbori, normalizacija odnosa Srbije i Kosova je preduslov za njihovo pridruživanje EU, a pregovori o članstvu sa Sjevernom Makedonijom trebalo bi da počnu što je prije moguće.

Upozoravaju da napredak ovih zemalja ka pridruživanju Evropskoj uniji (EU) zavisi od trajnih, detaljnih i nepovratnih reformi u osnovnim oblastima kao što su vladavina prava i efikasno funkcionisanje demokratskih institucija, objavljeno je na službenoj web stranici EP.

Također se, u izvještaju o proširenju, naglašava značaj jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, zajedno sa dobrosusjedskim odnosima i regionalnom saradnjom.

Pet zemalja članica pozvane da priznaju Kosovo

Zastupnici EP su pozvali vlade Kosova i Srbije da se 'uzdrže od bilo kakvih koraka koji bi mogli da potkopaju povjerenje između dvije strane'.

Ponovili svoj poziv za pet zemalja članica EU, koje još uvijek nisu priznale Kosovo, da to urade naglašavajući da je, kako se navodi, nezavisnost Kosova nepovratna.

Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija još uvijek nisu priznale Kosovo.

Zastupnici EP su pozvali Vijeće Evrope da hitno nastavi sa usvajanjem bezviznog režima za građane Kosova.

Izveštaj o Kosovu je usvojen sa 471 glasom za, 109 protiv i 104 uzdržana.

Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

Poslanici Evropskog parlamenta upozoravaju da je normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom i istinsko poštovanje osnovnih prava u zemlji presudno za određivanje tempa pristupnih pregovora.

Oni takođe izražavaju zabrinutost zbog efikasnog funkcionisanja novog parlamenta Srbije, u kojem ne postoji parlamentarna opozicija, a čiji legitimitet osporavaju opozicione stranke.

Evroparlamentarci ponavljaju važnost usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, s obzirom na to da je stopa usklađenosti Srbije trenutno najniža u regionu.

Evropski poslanici pozdravljaju napredak koji je Srbija postigla u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije i podstiču srpsku vladu da nastavi svoje strukturne reforme u ovoj oblasti.

Izvještaj je usvojen sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 suzdržanih.

U Albaniji ključni izbori za EU integraciju

Pozdravivši 'jasnu stratešku orijentaciju Albanije i posvećenost integraciji zemlje u EU', zastupnici EP su pozvali na formalni početak pregovora o pridruživanju nakon što potpuno budu ispunjeni uslovi koje je postavilo Vijeće Evrope.

Naglasili su da će opšti izbori u Albaniji 25. aprila 2021. godine biti ključni za konsolidaciju i obnavljanje demokratskog procesa i upozorili da su slobodni i pošteni izbori osnova za proces integracije u EU.

Izvještaj je usvojen sa 581 glasom za, 61 protiv i 45 uzdržanih.

Pohvale Sjevernoj Makedoniji

U sjevernoj Makedoniji, navode evroparlamentarci, postignut je dosljedan napredak i održava se stalan tempo u usvajanju reformi EU.

Kao rezultat toga, oni pozivaju EU da što prije održi prvu međuvladinu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom - koja bi označila formalni početak pristupnih pregovora.

Zastupnici u Europskom parlamentu žale što Bugarska i sjeverna Makedonija još uvijek nisu postigle sporazum o otvorenim bilateralnim pitanjima i ohrabruju ih da postignu kompromis oko akcionog plana konkretnih mjera za rješavanje ovog ćorsokaka.

Napominju kako njihove prethodne preporuke u vezi sa diskriminacijom građana koji otvoreno izražavaju svoj bugarski identitet i/ili etničku pripadnost nisu sprovedene.

Izvještaj je usvojen sa 558 glasova za, 70 protiv i 59 suzdržanih.

Izvještaji o proširenju su odgovor Evropskog parlamenta na godišnje izvještaje Komisije o kandidatima i potencijalnim zemljama kandidatima za pristupanje EU.

Rezolucije usvojene na plenarnoj sjednici predstavljaju službeni stav Evropskog parlamenta u pogledu odnosa EU s tim zemljama, navodi se na web stranici EP.