Preduzetnik sa Kosova

Tridesetpetogodišnji građevinski preduzetnik kosovskog porijekla, koji radi u Lucernu, osuđen je na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog prevare, falsifikovanja dokumenata i višestrukog neyakonitog poslovnog upravljanja, a presudom je predviđeno da 10 mjeseci provede u zatvoru, dok na uslovnoj slobodi mora da bude četiri godine, prenosi Reporteri.

Pored toga, osuđen je na petogodišnju zabranu obavljanja djelatnosti u sektoru u kojem je radio, a naređeno mu je da plati odštetu od 97.000 franaka garantnom institutu koji je osigurao zajam, kao i sudske troškove.

Osuđeni je zatražio kredit u iznosu od 110.000 franaka kao hitnu pomoć zbog koronavirusa, plašeći se navodne blokade koja može da uslijedi zbog pandemije. Zahtjev koji je banci svoje građevinske kompanije, poslao marta 2020. godine, bio je, prema njegovim riječima, iz predostrožnosti.

Državni tužilac je, međutim, to video kao dokaz da se za novac prijavio sa namjerom da prevari i da je taj novac takođe zloupotrebio, jer kompanija u tom trenutku nije imala finansijskih poteškoća zbog pandemije.

U obrazloženju tužioca se navodi da je optuženi nakon podizanja novca, dao ocu zajam od 15.000 franaka, a izvršio je i druge kupovine, koje neće izvršiti niko ko ima ograničenja likvidnosti ili ih se plaši.

Iz tog razloga, on je zatražio zatvorsku kaznu od 20 mjeseci zbog prevare i falsifikovanja, kao i petogodišnju deportaciju iz zemlje na Kosovo sa nekoliko krivičnih presedana.

S druge strane, branilac optuženog je istakao da njegov klijent nije kriv uz tvrdnje da je banka trebalo da provjeri podatke njegovog klijenta prije nego što mu je prebacila novac.

Ipak, sudija je procijenio da je djelo koje je učinio kažnjivo, jer je znao da pandemija koronavirusa nije značajno uticala na njegovo poslovanje.

"Koristili ste društvenu nuždu da biste se obogatili na njen račun", rekao je sudija optuženom.

Prema njegovim riječima, bilo je poznato da banke moraju novac uplaćivati na jednostavan način i bez dalje kontrole.

"On je to predvideo i spekulisao je da neće biti dalje provjeren i da će im jednostavno platiti“, naveo je sudija.