Organizacija Amnesty International optužila je danas u svom godišnjem izvještaju SAD, Rusiju i Kinu da zanemaruju kršenja ljudskih prava u zemljama koje su im saveznici i da ne dozvoljavaju uvid u rad svojih službi. 

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava oštro je kritikovala te tri zemlje, kao i Indoneziju, Indiju i Tursku, sve članice G20, i zbog toga što do sada nisu priznale Međunarodni krivični sud za ratne zločine i pozvala ih da to što prije učine.

"Naš izvještaj pokazuje da moćne zemlje svijeta smatraju da su iznad zakona, štite svoje saveznike, a pravda se provodi samo kada to njima odgovara", rekao je generalni sekretar AI-ja Klaudio Kordone novinarima u Londonu.

Ova organizacija kritikovala je SAD i zbog neispunjavanja obećanja da će zatvoriti vojni zatvor u Gvantanamu na Kubi, a Rusiju i Kinu zbog sprečavanja međunarodne zajednice da ispita poteze vlade šri Lanke tokom građanskog rata u toj zemlji.

Administracija predsjednika SAD Baraka Obame, navodi se u izvještaju, učinila je izvjestan napredak u pravcu zatvaranja vojnog zatvora u Gvantanamu, ali su mali izgledi da će iko odgovarati za navodna mučenja počinjena tamo.

Amnesty je još naveo da su SAD i neke članice EU ometale međunarodnu pravdu koristeći položaj u Vijeću sigurnosti UN kako bi spriječile da Izrael odgovara za navodne ratne zločine počinjene tokom prošlogodišnjih sukoba u palestinskom pojasu Gaza.