Kosovo je, u iščekivanju odluke MSP, na pragu nove faze, a mišljenje suda moglo bi da podstakne zajedničko rješavanje tehničkih pitanja, kaže Pieter Feith.

Specijalni predstavnik EU na Kosovu kaže da je Unija rješena da odluku suda i Kosovo i Srbija koriste kao osnovu za budući napredak.

On je dodao da neobavezujuće mišljenje suda, koje očekuje da bude saopšteno već krajem jula, neće promjeniti činjenicu da je dosad 69 država priznalo nezavisnost Kosova.

Upitan o mogućnosti podjele Kosova, Feith je rekao da njegov generalni pristup glasi "nikad ne reci nikad" i da zato teorijski ne bi isključio takav ishod, ali da su šanse za to minimalne.

"Mislim da postoji široki konsenzus, ne samo u SAD, već i u EU i među onim članicama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da bi to bilo nepoželjno", rekao je Feith.

Feith je ocjenio da "postojanje paralelnih srpskih struktura vlasti na severu pokrajine" predstavlja jedan od razloga za zabrinutost i da u rješavanju tog problema, treba izbegavati i sprečavati nasilje i učiniti sve da severno Kosovo ne ostane "zamrznuti konflikt".

On je priznao da postoji dosta lokalnog otpora na sjeveru Kosova, ali je rekao da se nasilje neće koristiti i dodao da očekuje da će se posle 30. maja, kada se održavaju izbori za srpske opštine na Kosovu, situacija smiriti.

Feith je dodao da "nema transparentnosti" u tome koliko Beograd odvaja sredstava za Kosovo, dodavši da i tome može da se razgovara ako Srbija želi u Evropsku uniju“.

On je, međutim, precizirao da to "ne znači da privilegovane veze Beograda sa srpskom zajednicom na Kosovu, neće biti nastavljene, ili čak formalizovane, ali pod uslovom da budu potpuno transparentne".