Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen izjavio je da Crna Gora nema spornih graničnih pitanja sa svojim susedima.

Roćen je, odgovarajući na poslanička pitanja u parlamentu, kazao da je za protest meštana opštine Peć zbog postavljanja znakova obaveštenja na graničnoj liniji između Crne Gore i Kosova i navodnog zauzimanja teritorije unutar Kosova, saznao iz medija i da o tom pitanju nije bilo razgovora između Prištine i Podgorice.

"Nema nikakvih spornih pitanja sa Kosovom, pa ni o demarkaciji granice. Ne želim da ulazim u pozadinu toga, niti imam dovoljno relevantnih informacija, da bih mogao javno to da komentarišem", kazao je Roćen.

Crnogorski šef diplomatije je kazao da za Crnu Goru nema teških pitanja o kojima se u razgovoru sa susedima ne bi moglo doći do rešenja.

Roćen je kazao da će međudržavne granice koje je ustanovila Badinterova komisija biti osnova za pregovore oko razgraničenja sa susedima.

Poslanici opozicije su, međutim, ocenili da protesti meštana nisu slučajni, da će pitanje razgraničenja sa Kosovom eskalirati.

Poslanik Emilo Labudović je saopštio da je u njegovom selu na granici sa Kosovom, Albanci zauzeli veći deo i da uzurpiraju pašnjake, krčme šumu, a da granična policija Crne Gore ne reaguje.

Ministar inostranih poslova je saopštio i da je Crna Gora završila razgovore o razgraničenju sa Albanijom i da se očekuje da uskoro bude potpisan sporazum.

Roćen je precizirao da se ne zna kada će biti potpisan sporazum sa Bosnom i Hercegovinom zbog unutrašnjih pitanja te zemlje, a da je sa Hrvatskom na snazi privremeni sporazum o razgraničenju na Prevlaci i da je u toku proces nalaženja trajnog rešenja.

Prema njegovim rečima, sa Srbijom razgovori o razgraničenju nisu počeli jer je Srbija tražila odlaganje zbog izmene sastava srpske komisije.

B92