Integracija Kosova i uključenje u proces liberalizacije viznog režima je u rukama odgovornih političara na Kosovu, koji treba da ulože napore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, ocjenila je Tanja Fajon izvjestitelj Europskog parlamenta.

Fajon je u intervjuu za radio Kosovo izrazila zabrinutost zbog mogućnosti da bi Kosovo moglo ostati kao jedina zemlja u regionu van procesa liberalizacije viznog režima.

"Priznajem da sam zabrinuta zbog činjenice da je Kosovo ostavljeno van procesa. Zahtjevi koji trebaju biti ispunjeni predočeni su svim stanovnicima, uključujući i srpske državljane ne spomenuvši nijedan proces koji može dovesti do ispunjavanja tih zahtjeva. Znamo da države članice Europske unije nemaju isto mišljenje po pitanju nezavisnosti Kosova, ali mislim da je značajnije da Kosovo dobije upitnik za vize, ali moram da kažem i to da većina poslova zavisi od kosovskih vlasti, što znači da je sam proces liberalizacije viznog režima u rukama odgovornih političara Kosova koji trebaju da angažuju sve djelove kosovskog društva na putu ka evropskim integracijama", kazala je Fajon.