Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je naivnim planove Njemačke da pokuša promijeniti Lisabonski ugovor kako bi se poboljšala gospodarska politika u eurozoni. Optužio je Berlin da nije pokazao dovoljno inicijative u trenutačnoj krizi u eurozoni koju je izazvala Grčka, prenose europski mediji.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung Barroso je istaknuo kako nije moguće promijeniti Lisabonski ugovor samo radi uvođenja strožih pravila za eurozonu. Druge članice tada bi tražile izmjene u nekim drugim područjima, rekao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzima se za promjene Lisabonskog ugovora kako bi se postrožila proračunska disciplina u eurozoni, koja je potresena grčkom krizom i manjkom propisa za njezino brzo rješavanje.

Govoreći o ključnim zamislima Angele Merkel o boljem provođenju europskih proračunskih pravila uvođenjem strožih kazni, Barroso je rekao da države članice već razmatraju povezivanje isplate novca iz europskih fondova s proračunskom disciplinom. Ocijenio je ipak upitnom njemačku zamisao da se ozbiljne prijestupnike kazni ukidanjem glasačkih prava.

Barroso je kritikovao Njemačku zbog njezina oklijevanja u rješavanju grčke krize.

Optužio je njemačke političare, vladajuće i oporbene, da se nisu dovoljno zauzeli za pomoć Grčkoj i istaknuli prednosti članstva u eurozoni. Njemačka je do sada bila velik dobitnik na euru. Mislim da bi više političara u Njemačkoj to trebalo jasno reći, rekao je.

Osvrnuvši se na njemački trgovinski suficit od 134 milijarde eura, Barroso je podsjetio njemačku javnost da gotovo 86 posto tog iznosa ili 115 milijardi potječe od trgovine u EU-u.