Severnokorejski predsjednik Kim Jong-Il stavio je vojsku u stanje borbene gotovosti pošto je Seul zaprijetio da će Sjeverna Koreja "morati da plati cijenu" potapanja južnokorejskog broda u kome je poginulo 46 mornara.

Ove informacije donose ljudi koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje.

Južnokorejski predsjednik Li Mjung-Bak prvo je u ponedeljak najavio prekid trgovinskih veza sa Sjeverom Korejom, a danas poslije šestogodišnjeg prekida započeo propagandni rat u okviru mjera zbog potapanja ratnog broda.

Od sinoć se ponovo pušta zapadna muzika preko radio stanica, emituju vijesti i emisije u kojima se porede politička i ekonomska situacija u ove dvije zemlje.

Ipak i pored prekida trgovinskih veza Seul će nastaviti da šalje humanitarnu pomoć za djecu i rad u industrijskom kompleksu na sjeveru.

Južna Koreja će za severnokorejske trgovačke brodove zatvoriti pomorske koridore na jugu.

Južnokorejski ratni brod Čeonan potonuo je 26. marta. Rezultati međunarodne istrage, objavljene krajem prošle nedjelje, pokazali su da je južnokorejski brod bio pogođen torpedom sa sjevernokorejske podmornice.

Poziv na uzdržanost

Sjeverna Koreja odbacuje navode istrage kao " izmišljene" i tvrdi da je Seul "podmetnuo" dokaze i da su dvije zemlje sada "nadomak rata"

Južna Koreja je najavila otvranje ovog pitanja i pred Savjetom Bezbijednosti Ujedinjenih Nacija.Generlni sekretar UN Ban Ki Mun u Njujorku je ovim povodom rekao:

“Dokazi leže u zajedničkoj međunarodnoj istrazi, izvještaj je ogroman i veoma zabrinjavajući. Ja u potpunosti dijelim široku osudu ovog incidenta. Posebno je za žaljenje da se incident dogodio u trenutku šestostranih pregovora, pa su međunarodnih napori u pravcu denuklerizacije Korejskog poluostrva i dalje u zastoju."

Na novo zaošravanje situcije reagovale su Kina i Rusija. Kina "misli da je dijalog poželjniji od konfrontiranja". Portparol ministarstva isnostranih poslova Kine saopštila je da se iskreno nadaju da će obije strane sačuvati mir i suzdržanost.

Kina se kao saveznik Sjeverne Koreje nije pridružila glasovima međunarodne osude. Pjongjanga navodeći da želi napraviti sopstvenu "procjenu" brodoloma od 26. marta.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja se trenutno nalazi u Pekingu zbog strateškog kinesko-američkog dijaloga, nije uspjela da privoli Kinu na osudi Sjevernu Koreju dok SAD izražavaju Seulu nedvosmislenu podršku.
 
Peking je prošlog mjeseca primio Kim Jong-Ila sa svim počastima. Prema analitičarima, Kina je vrlo zabrinuta zbog pomisli na rušenje Sjevernokorejskog režima koji bi izazvao, ne samo priliv izbjeglica na njenu teritoriju, nego i moguće koncentrisanje američkih trupa nedaleko od njenih granica.

U međuvremenu su agencije prenijele da se oglasilo rusko ministarstvo inostranih poslova sa pozivom obijema Korejama na uzdržanost.