Sporazum uz međusobno priznanje

Američki predsjednik pozvao je Vučića na postizanje sporazuma s Кosovom, uključujući i međusobno priznanje.

Predsjednik SAD-a Joe Biden pisao je Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara, izražavajući podršku toj zemlji na Zapadnom Balkanu, ali i pozivajući srbijanskog predsjednika na normalizaciju odnosa s Кosovom, čiju nezavisnost Srbija još nije priznala, što je jedno od pitanja koje izazva tenzije u regiji.

“Imajući u vidu 140 godina partnerstva naših zemalja, SAD ostaje trajno posvećen unapređenju ekonomske suradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti. Ostajemo nepokolebljivi u potpori cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i potičemo vas da i dalje poduzimate teške korake prema postizanju tog cilja, uključujući uvođenje nužnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji s Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”, naveo je Biden u pismu.

Vučić – Već sam rekao šta mislim o tome

Aleksandar Vučić je izjavio da će cjelokupna američka vanjska politka ići u smjeru međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

“Što se tiče međusobnog priznanja, to ne stoji ni u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, ni EU-a, ni u jednoj rezoluciji. Mi razumijemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se ta sintagma i termin nametnu kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rješenje u Washingtonu i već sam im jedanput u lice rekao u Bijeloj kući šta mislim o tome i moj odgovor neće biti drugačiji”, rekao je Aleksandar Vučić.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Skupštine Kosova. Vlada Srbije iste je večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije. Od tada Srbija pokušava zaustaviti prijem Kosova u važne svjetske organizacije.