Kandidat za državog sekretara

Kandidat novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Bidena za državog sekretara Antony Blinken tokom saslušanja za potvrdu njegovog imenovanja, u utorak 19. januara, pozitivno je govorio o angažovanju Trampove administracije u odnosima Kosova i Srbije.

Tokom saslušanja, republikanski senator Ron Johnson spomenuo je ekonomski sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije postignut 4. septembra u Beloj kući, i dodao da je delovalo kako se stvari nisu pomerale dok se nije pojavio Richard Grenell (specijalni izaslanik Donalda Trumpa za dijalog Kosova i Srbije) sa idejom o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Odgovarajući na to, Blinken je rekao da postoje niz pitanja koje je administracija Donalda Trumpa učinila van granica.

"Spomenuli ste rad koji je učinjen za Kosovo i Srbiju. Aplaudiram za to. Izabrani predsednik (Joe Biden) u prošlosti je proveo mnogo vremena u tim zemljama i mislim da deli ubeđenja o stvarima koje možemo da uradimo kako bi pomogli Kosovu da ide napred, a nadam se i Srbiji“, kazao je Blinken.

Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisali dva odvojena dokumenta o normalizaciji ekonomskih odnosa uz prisustvo odlazećeg predsednika Donalda Trumpa.

Blinken je u utorak 19. januara, tokom saslušanja za potvrdu njegovog imenovanja, rekao da će raditi na revitalizaciji oštećene američke diplomatije i izgraditi jednistveni front kako bi se suprostavio izazovima Kine, Rusije i Irana.

Na saslušanju za potvrdu njegovog imenovanja, dan prije no što demokrata Joe Biden preuzme predsjedničku fuknciju, Blinken je rekao da bi on radio sa saveznicima i sa poniznošću.

“Pred nama je veliki zadatak u obnavljanju, revitalizaciji odnosa. Mislim da počinje ponovnim pojavljivanjem”, rekao je Blinken.

“Neki od naših saveznika i partnera dovode u pitanje održivost naših obaveza na temelju posljednjih nekoliko godina i to će biti teško brdo za preći”.

Pedesetosmogodišnji Blinken, veteran vanjske politike i bliski Bidenov saradnik također je objasnio zašto misli da je američko liderstvo vitalno za svijet, dok je u isto vrijeme obećavao vanjsku politiku koja će pružiti pomoć i Amerikancima.

“Ako želimo imati njihovu podršku američkom liderstvu, američkom angažmanu u svijetu, moramo pokazati da im to zapravo ili poboljšava život ili spriječava nešto,” rekao je.

Kako piše Reuters, nema naznaka da bi se Blinken mogao suočiti sa poteškoćama u kojima bi bilo upitno da ga Senat potvrdi.

On je također rekao da će Joe Biden nastojati da produži Novi start ugovor okontroli naoružanja sa Rusijom.

Blinken je pred Kongresom svjedočio dvije sedmice nakon što je hiljade Trumpovih nasilnih pristalica upalo u zgradu Kongresa u nastojanju da preokrenu Bidenovu pobjedu.

Svjestan štete, Blinken je naglasio poniznost i rekao da postoji potreba za jačanjem američke demokratije kod kuće. “Poniznost, jer imamo mnogo posla kod kuće kako bismo poboljšali svoj položaj u inostranstvu.

Antony Blinken će stupiti na mjesto državnog sekretara nakon Mikea Pompea.