Tandem EU–SAD nije dobro funkcionirao

Tandem Evropska unija – Sjedinjene Američke Države nije dobro funkcionirao kada je riječ o dijalogu Srbije i Kosova, kaže specijalni izaslanik EU-a.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak kaže da je optimista kada je riječ o saradnji s novom administracijom u Washingtonu po pitanju dijaloga dvije države, ali i cijelog Zapadnog Balkana.

”Optimističan sam zbog nove admistracije u SAD-u, jer se vraćaju ljudi s kojima je EU već radio i koji poznaju Zapadni Balkan. Njima ne moramo objašnjavati stvari o regiji i njenoj evropskoj budućnosti. Oni su se već dokazali kao pouzdani partneri i za Zapadni Balkan, i za EU”, kazao je on.

Tokom videorazgovora o “Potencijalima saradnje EU-a i SAD-a na Zapadnom Balkanu“ s njemačkom ambasadoricom u Washingtonu Emily Haber, ocijenio je da ”tandem EU – SAD” nije dobro funkcionirao, ”posebno u posljednjih godinu” kada je riječ, između ostalog, i o dijalogu Srbije i Kosova.

“Bilo je jasno da postoje dva pristupa, a to nije bilo ono što je EU odlučio, niti je to želio”, rekao je Lajčak.

‘Politička deklaracija nije pravno obavezujuća’

Dodao je da je takva situacija dovela do ”konfuzije” u Srbiji i na Kosovu, koji su, prema njegovim riječima, bili ”zbunjeni i nisu željeli birati između EU-a i SAD-a”.

”Nedostatak bliske sradnje EU-a i SAD-a je gubitak za obje stane u procesu dijaloga”, ocijenio je Lajčak.

Upitan da ocijeni dogovoreno između Srbije i Kosova u Washingtonu, uz posredovanje odlazećeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, Lajčak je kazao da u pitanju ”nije sporazum”, jer ne ispunjava kriterije za to, već da je u pitanju “politička deklaracija, koja nije pravno obavezujuća“.

“Ono što je potpisano nema implementacioni mehanizam i zavisi od dobre volje strana. Mi ne radimo tako u Briselu. Radimo na jasnom sporazumu ko šta radi i kada”, naglasio je Lajčak.

Zaključio je da je sve što je pozitivno postignuto na Zapadnom Balkanu u posljednjih 20 godina bilo rezulat bliske saradnje EU-a i SAD-a i da će se takva uspješna politika nastaviti s američkom administracijom na čelu s Joeom Bidenom.