I za

Evropska unija (EU) će se pobrinuti da i zemlje Zapadnog Balkana imaju pristup vakcinama protiv COVID-a 19, po mogućnosti skoro istovremeno kada se budu pojavile na evropskom tržištu, rekli su ekspertski izvori iz sedišta EU Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Naime, Evropska komisija (EK) je već obezbedila dovoljan broj doza vakcina ne samo za građane EU već i za takozvane treće zemlje, kojima je obuhvaćen i region. Prema preliminarnim podacima, Brisel je naručio oko dvije miljarde doza, a cela EU broji oko 450 miliona stanovnika, s time što se računa po dve doze za svaku osobu.

Kako su zvaničnici EK objasnili novinarima, vakcinacija i imunizacija Zapadnog Balkana je važna i za države EU zbog uskih veza koje postoje među zemljama. Briselski eksperti podvlače da se EU ne može smatrati bezbednom teritorijom od korona virusa ako se vakcinacija skoro istovremeno ne obavi i u regionu.

Slanje vakcina u region će se prema planu obaviti preko dva kanala: prvi je COVAX, koji omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i putem individualnih zemalja članica koje će eventualno imati višak vakcina. Eksperti EU su objasnili da će slanje vakcina iz zemalja članica EU biti kordinisano tako da zemlje regiona proporcionalno primaju vakcine.

Portparolka EK Ana Pisonero je pozvala zemlje regiona da već sada razviju svoje strategije vakcinacije, u skladu sa smernicama koje je Komisija dala zemljama članicama EU i u tom smislu, EU je spremna da ponudi svoju pomoć. Pisonero je za RSE rekla da će inicijativa COVAX biti ključna za obezbeđivanje vakcina za region.

“Paralelno, i kako bi osigurala da vakcinacija može započeti što ranije, EU takođe istražuje kako da vakcine stavi na raspolaganje Zapadnom Balkanu putem donacije ili putem ekvivalentnog sistema. Ovo bi osiguralo podršku relativno brzom vakcinisanju prioritetnih grupa”, rekla je Pisonero.

Prioritet zdravstveni i radnici u domovima za stare

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen je u petak uveče, 11. decembra, na kraju samita EU potvrdila da briselske institucije imaju u vidu potrebe na Zapadnom Balkanu.

“Evropska unija će kordinisati doniranje vakcina od strane država članica, posebno radi zaštite zdravstvenih radnika na Zapadnom Balkanu i u našem susedstvu“, naglasila je Von der Leyen.

Međutim, do sada nije jasno da li će vakcine biti poslane u region u isto vreme kada se budu pojavile u EU.

Sve zemlje članice EU će dobiti doze u proporciji sa brojem stanovništva i pod istim uslovima i istoj ceni. Prva nedelja 2021. godine je okvirni rok kada će prvi evropski građani biti vakcinisani, po strategiji koju svaka država EU individualno usvaja, uz smernice EK. Prema njima, priporitetne grupe koje će prve dobiti vakcine obuhvataju radnike staračkih domova, zdravstvene radnike, a potom će se vakcine davati po starosnim grupama, počev od starijih osoba.

Ideja eksperata EU jeste da odmah po pristizanju prvih doza vakcina, određeni broj njih bude na raspolaganju i za zemlje regiona.

Međutim, iz Brisela poručuju da se očekuje od zemalja regiona da pripreme logistiku za primanje i očuvanje tih vakcina budući da će neke zahtevati da se transportuju i čuvaju na minus 70 stepeni celzijusa, što predstavlja poseban izazov čak i za države EU.