Američki kongresmen

Srbiji neće biti odobreno članstvo u Evropsku uniju sve dok ne prizna Kosovo, poručio je u utorak predsjednik Odbora za vanske poslove poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel.

"Vrijeme je da Srbija nastavi dalje. Kosovo je nezavisno, nikada se neće vratiti", rekao je on na sastanku odbora, na koji su pozvani i Daniel Serwer, Janusz Bugajski i Madeleine Albright, zvaničnici i nevladini promoteri nezavisnosti Kosova.

Engel nije predstavnik EU-a, ali, sudeći po nastupu na Odboru, zna šta smeta Srbiji na putu ka Uniji.

"Iskreno, blokiranje priznanja Kosova i njegovo članstvo u Ujedinjenim narodima samo smeta Srbiji, jer joj ulazak u EU neće biti odobren sve dok ne prizna nezavisnost Kosova", kazao je Engel.

Odbor uglavnom razmatra strategije koje bi nova američka administracija, na čelu s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom, mogla primijeniti na Zapadni Balkan.

Kosovo je, kaže Eliot, "već deset godina nezavisno" i poziva se na to da je Kosovo sada član niza međunarodnih organizacoija i institucija.

Ostalo mnogo ozbiljnih izazova

"Ako se sat vrati tri desetljeća unazad, to je bio samo san. Nisam mogao ni zamisliti da ću čuti te riječi, ali danas je Kosovo član Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, a više od 110 zemalja je priznalo njegovu nezavisnost, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Japan i mnoge druge važne zemlje."

Kosovo, kaže Engel, ima poznate pop pjevače, nogometaše, ugostitelje, vlasnike nekretanina.... ali to nije kraj.

"Mnogo je ozbiljnih izazova ostalo, a najvažnije od svega je da je vrijeme da Srbija nastavi dalje. Kosovo je nezavisno, nikada se neće vratiti. Iskreno, blokirajući priznanje Kosova i njegovo članstvo u UN-u samo smeta Srbiji, jer joj ulazak u EU neće biti odobren sve dok ne prizna nezavisnost Kosova. Pozivam Srbiju da nastavi dalje, kako bi sve zemlje u regiji nastavile dalje", zaključio je Engel.

U uvodu je kazao da mu "nijedna zemlja nije dotakla srce više od Kosova".