Strategija prema Zapadnom Balkanu

Korumpirani lideri koriste nacionalna pitanja da bi se održali na vlasti, a Rusija i Kina destabiliziraju Zapadni Balkan, kaže bivša američka državna tajnica.

Kosovo treba razvijati svoju državnost, a Srbija ne smije stopirati taj proces, izjavila je u utorak Madeleine Albright, bivša američka državna tajnica.

Na "saslušanju" u Odboru za vanjske odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa, s ciljem da se novoj administraciji Joea Bidena daju preporuke po pitanju politike prema Zapadnom Balkanu, rekla je da bi Washington trebao podržati demokratski razvoj država Zapadnog Balkana.

Kao prepreku tome vidi Rusiju i Kinu, koje, kako je kazala, na područje Zapadnog Balkana unose nestabilnost, a s njima "Srbija razvija saradnju", primijetila je Albright.

Elaborirala je i strategiju prema regiji, i to iz tri dijela.

"Potrebno je da uspostavimo čvršću saradnju s Evropskom unijom, u kojoj šest zemalja Zapadnog Balkana želi članstvo. Potrebno je pojačati borbu protiv korupcije, koja značajno šteti političkim institucijama i urušava vladavinu prava u regiji."

Nagraditi one koji provode reforme

"Govorim o 'zarobljenim državama', prema kojima je potrebno razviti regionalnije orijentiran pristup. Strategija treba pomagati pojedinačnim državama u reformama i nagraditi ih, ali i da se izvrši pritisak na one koje to ne čine", sumirala je svoje sugestije Bidenovom timu Albright.

Ukazala je da je prošlo više od dva desetljeća od kada je američka administracija, čiji je i ona bila akter, bila uključena u rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, poput sukoba na Kosovu i postizanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Po ta dva pitanja Albright rezimira učinak politike od prije dva desetljeća i kaže kako je "danas Balkan mirniji nego prije 25 godina, a zemlje se nisu dezintegrirale".

Kao problem da vidi to da "korumpirani lideri koriste nacionalna pitanja da bi se održali na vlasti... dok Rusija i Kina destabiliziraju regiju".