Tijela 28 rudara koja su bila blokirana od ponedjeljka u rudniku ugljena na sjeveru Turske nakon eksplozije metana pronašli su u četvrtak spasioci, dok se još dva rudara smatraju nestalima, izjavio je ministar energije Taner Yildiz.

"Pronašli smo tijela 28 osoba. Nastavljamo napore da stignemo do još dva čovjeka", na više od 500 metara dubine, rekao je on novinarima na mjestu nesreće.

Njegove riječi su prenijeli televizijski kanali. Prema navodima ministra, rudare je ugušio plin, javio je AFP.

Nesreća se desila u ponedjeljak u rudniku Karadon, u oblasti Zonguldak, na obali Crnog mora, gdje su smještena brojna nalazišta ugljena.

Oko 400 spasilaca je ulagalo velike napore da dođe do stradalih rudara, a morali su da im priđu sa lokacije udaljene oko 2.000 metara jer su prilazi u oknu zatrpani nakon eksplozije.

Agencije prenose da je u toku istraga jesu li mjere sigurnosti bile poštovane, jer je upravo to čest uzrok nesreća u rudnicima u Turskoj.

Eksplozija u rudniku Karadon bila je treća u posljednjih šest mjeseci. U februaru je eksplozija metana izazvala pogibiju 13 rudara u rudniku u provinciji Balikesir, na sjeverozapadu Turske.

U susjednoj provinciji Bursa je u sličnoj nesreći u decembru prošle godine poginulo 19 rudara.

Najteža nesreća u turskim rudnicima dogodila se 1992. u jednom od rudnika u provinciji Zonguldak kada je poginulo 270 rudara u eksploziji plina.