OŠTRE PORUKE

Nakon što je zastupnica u Skupštini Kosova Duda Balje uputila zahtjev Predsjedništvu BiH za otvaranje Kancelarije za veze Kosova u Sarajevu, povodom toga se oglasio i Milorad Dodik i drugi političari iz RS-a, navodeći da je "kancelarija samoproglašenog Kosova samo pusta želja".

Naime, zastupnica Balje je isti zahtjev prvenstveno uputila Vladi Kosova koji su dali zeleno svjetlo za otvaranje kancelarije, međutim, poruka Milorada Dodika upućuje na to da će ova inicijativa biti jedan veliki izazov.

U izjavi u dnevniku RTRS-a, Milorad Dodik je kazao da Republika Srpska šalje jasan odgovor i da taj prijedlog neće dobiti podršku.

"Taj zahtjev do mene nije došao i ako bude to stiglo na Predsjedništvo naravno da se to neće desiti. Nećemo otvarati nikakve kancelarije, BiH ne priznaje Kosovo i posljednja odluka Predsjedništva je to i pokazala", kazao je Dodik.

Istog mišljenja su i ostali predstavnici Vlade RS-a, gdje je predsjednica Željka Cvijanović poručila da ne treba pridavati značaju tome da se Kancelarija za veze Kosova otvori u Sarajevu.

"Oni nisu država, pa onda ne mogu napraviti ambasadu pa onda otvaraju nekakvu kancelariju. U suštini, ona i ako bude osnovana ne može imati nikakav diplomatski status niti ljudi koji u njoj rade mogu uživati bilo kakve privilegije", kazala je Cvijanović.

Premijer RS-a Radovan Višković je zauzeo isti stav.

"To nije ništa dalje nego kancelarija i tako će i ostati. Apsolutno ne treba trošiti riječi na to da je to neka vrsta ambasade ili da ima određeni status kako se predstavlja u javnosti", dodao je Višković.

Na ove tvrdnje iz RS-a, odgovorila je i zastupnica Skupštine Kosova Duda Balje koja je i inicirala otvaranje kancelarije u Sarajevu.

Kako je dodala, iako je Dodik sam naglasio da nije dobio zahtjev, već je iznio "očekivani stav, pun predrasude i nebaziran na konkretnom zahtjevu u pismu".

"Gospodine Dodik, molimo vas da uzmete u obzir zahtjev koji smo poslali i u kojem smo jasno objasnili cilj ove Kancelarije i problematiku kojom bi se bavila. Naime, ovakva Kancelarija za vezu postoji i funkcioniše u Beogradu. Na osnovu postojećih problema smatramo neophodnim da se slična otvori i u BiH", navela je Balje u otvorenom pismu.

Kako je dalje istakla, priznavanje Kosova i nije bila tema ovog zahtjeva.

"Svjesni smo političke situacije i odnosa između BiH i Kosova i političkih posljedica koje su nastale kao rezultat toga, ali se pozivamo na osnovna ljudska prava o slobodi kretanja koji će biti osnovni cilj ove Kancelarije, kao i rešavanje svakodnevnih problema građana. Mi ćemo i dalje biti uporni u ostvarivanju ovoga cilja. Obratit ćemo se svim međunarodnim institucijama do konačnog rješenja ovog problema, sve sa ciljem da se ovo tehničko pitanje bez razloga ne politizira", poručila je Balje.

Podsjećamo, Duda Balje je uputila zahtjev vlastima Kosova i BiH da se u Sarajevu otvori KIancelarija za veze Kosova kako bi se riješili problemi putovanja građana među dražavama jer za isto trebaju vizu koja se teško dobija.

Tom prilikom je naglasila da nije riječ o ambasadi već posredniku koji će svim ljudima pomoći u dobijanju važnih informacija.