Sjevernoatlantski savjet na čelu sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom će u petak posjetiti KFOR.

U saopštenju za medije precizira se da će pored Rasmussena na Kosovo doći i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Giampaolo Di Paolai komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju, admiral Mark Fitzerald.

"Posjetom Kforu, predstavnici Sjevernoatlantskog savjeta će iz prve ruke vidjeti poboljšanja bezbjednosne situacije na Kosovu", navedeno je u saopštenju.

Na početku posjete, delegaciju će o trenutnoj situaciji informisati komandant Kfora, general Markus Bentler. Planirano je da nakon posjete Rasmussen i Bentler održe zajedničku konferenciju za novinare.

Generalni sekretar NATO-a je najviši zvaničnik Saveza. Zadužen je za upravljanje procesom konsultovanja i donošenja odluka unutar Saveza, i osigurava sprovođenje tih odluka. Sjevernoatlantski savjet je glavno političko ijelo za donošenje odluka unutar NATO-a. Ono okuplja najviše predstavnike svake zemlje članice kako bi razgovarali o političkim pitanjima ili operativnim temama koje zahtjevaju kolektivne odluke. To je forum gdje se odvijaju konsultacije među članicama po svim pitanjima vezanim za mir i bezbejdnost.