Odgovor na pitanje rješavanja kosovskog problema nalazi se u regionu, poručio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak koji je, ovom prilikom, još jednom potvrdio da nema ambicija da lično nudi plan za Kosovo.

Lajčak je, istovremeno, kao veoma dobar poznavalac prilika u regionu, naglasio da ne bi bilo dobro da zapadni Balkan nepripremljen prilazi Evropskoj uniji, već da, najprije, treba da završi svoj dio posla.

"Za mene je važno da je Evropska unija aktivna u vezi sa tim pitanjem i da gledamo na region, i u regionalnom, a ne samo u individualnom kontekstu vezanom za svaku zemlju ponaosob", kazao je Lajčak.

Upitan kako će se rješiti pitanje Kosova u kontekstu evropskih integracija kad neke zemlje, poput Slovačke, ne priznaju nezavisnost Kosova, Lajčak je kazao da se to pitanje nalazi u regionu.

"Ako se promjeni regionalna atmosfera, ako bude bolja komunikacija, onda će sve biti vrlo jednostavno i za druge zemlje. Naš nacionalni stav je poznat, ali on nije neprijateljski prema građanima Kosova. Mi smo tamo prisutni diplomatski, kroz naše vojnike, policajce, razvojnu pomoć", kazao je Lajčak.