UNMIK je imao namjeru da uhapsi ministare bivše Vlade osumnjičenih za korupciju. Ali oni su spasili, jer je zemlja bila uključen u razgovore o statusu.

EULEX se istražuje 69 slučajeva korupcije i financijskih kaznenih djela. Svi oni koji su zavukli ruke u džepove naroda, su pod istragom EULEX-a.

U intervjuu za "Express" Lutfi Haziri, potpredsjednik LDK-a i ministar za Kulturu, omladinu i sport potvrdio je ono što je kazao i ranije da istraga EULEX-a neće stati na ovu godinu. Istraga će se proširiti do perioda prvih godina nakon rata.Čini se da ima dosta onih koji su zloupotrijebili  kosovski budžet.

EULEX nije spomenuo godine, već samo brojku. Zvaničnici ove misije potvrdili su "Expressu" da trenutno, specijalno Tužilaštvo EULEX-a istražuje 69 dosijea.

"Specijalno Tužiilaštvo Republike Kosova sad za sada bavi se sa 69 slučajevima koji se odnose na finansijski kriminal", izjavila je Christina Herodes, glasnogovornica EULEX-a.

Jedan bivši zvaničnik Vlade, koji je želeo da ostane anoniman kazao je za "Express" da su istragom obuhvaćene i njegove kolege bivše koalicije LDK-AAK.

Prema njegovim riječima, UNMIK je u tom periodu imao na umu da uhapsi ministre u prošloj Vladi.

"Hapšenje visokih zvaničnika je prekinuto, zato što su se u tom periodu vodili pregovori o statusu Kosova i imidž Kosova je u tom periodu bio vrlo značajan", navodi pomenuti izvor.