Nakon što su propali pokušaji predstavnika SAD-a i Evropske unije da, tokom razgovora u vojnoj bazi u Butmiru, urazume lidere pet vladajućih stranaka u BiH, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i premijer RS, shvatio je to kao svoj trijumf i tako je butmirsku priču jučer objašnjavao u Banjaluci.

U Butmiru je, kao što je već saopšteno, dogovoreno da se iduće sedmice održi sastanak u kojem će učestovati Dodik, Sulejman Tihić, Haris Silajdžić, Dragan Čović i Božo Ljubić i do toga će, vjerovatno, doći.

Kako se saznaje, to bi bio tek formalni susret isključivo zbog međunarodne zajednice, i na njemu ništa neće biti riješeno.

Prema banjalučkim izvorima lista "San", Dodik čeka 18. novembar za kada je zakazan sastanak Vijeća za implementaciju mira i nakon toga, već početkom decembra namjerava raspisati referndum na kojem će se građani RS izjašnjavati o otcjepljenju od Bosne i Hercegovine.

Kako ovaj list saznaje, radi se o planu koji je poznat i međunarodnoj zajednici i potpuno je neizvjesno šta će ona poduzeti.