U cilju unapređenja lokalne samouprave na Kosovu i razmjene iskustava sa zemljama u regionu, danas i sutra Ministarstvo Lokalne Samouprave organizira konferenciju sa temom: "Međunarodna konferencija za lokalnu samoupravu".

Cilj ove konferencije je predstavljanje napretka u reformi lokalne vlasti i decentralizacija na Kosovu kao i razmjena najboljih iskustava iz regiona i Europe o lokalnoj samoupravi.

Učesnici na ovoj konferenciji pored ostalih su i ministri evropskih zemalja i regiona, iz Albanije, Lulzim Basha, ministar Unutarnjih Poslova Hrvatske Davorin Mlakar, ministar Uprave Musa Xhaferi ministar Lokalne Samouprave u Makedoniji, Henrik Gjerkesh ministar Lokalne Samouprave i Regionalni Razvoj u Sloveniji, Dragan Pejanović zamjenik ministra Unutrašnjih Poslova i Javne Uprave Crne Gore i Osman Gynej državni Sekretar Republike Turske.

Proces reforme Lokalne Samouprave i decentralizacije i dalje ostaje jedan od visokih  prioriteta Institucija Republike Kosova.

Potreba o saradnji sa zemljama iz regiona za jačanje Lokalne samoupravu i razmjena iskustava sada je neophodna i od važnog je interesa za  Kosovo.

Konferencija će biti održana u četiri sesije.