Dva beživotna tela i svedočenje jednog preživelog su za sada jedini mogući dokazi o tragediji na Tisi. Veruje se da je više od 15 Albanaca sa Kosova stradalo prošle sedmice prilikom ilegalnog prelaska iz Srbije u Mađarsku.

Iako nema zvaničnih potvrda izveštava se da je 15. oktobra grupa od oko 19 Albanaca pokušala da iz Srbije pređe u Mađarsku na reci Tisi, ali da je njihov čamac potonuo. Tom prilikom je 15 osoba nestalo dok je troje uspelo da se spasi.

Granična policija Mađarske još od 15. oktobra pretražuje teren na granici sa Srbijom kod reke Tise, i juče je pronašla jedno beživotno telo.

Jedno telo je pronađeno u Srbiji 18. oktobra. Čeka se njihova identifikacija.

Takođe, policija Mađarske je uputila zahtev kosovskoj policiji o proveri identiteta tri osobe za koje se veruje da su preživele nesreću na Tisi.

Radi se Albancu koji je uspeo da spase dvoje dece, ali ne i suprugu i on smatra da se ona najverovatnije udavila. Ovaj preživeli je i preneo vest o tragediji na Tisi.

Istraga se vodi u dva pravca

Kako piše štampa, radi se Bljerimu Rami i on se sa dvoje dece, koja imaju jednu i tri godine nalazi u prihvatilištu.

Rama je izjavio da je zajedno za suprugom Elvirom Jahaj, starom 23 godine, bio u čamcu, sa još oko 15 ljudi. Prema njegovim rečima na oko 10 metara od obale čamac je počeo da tone i on je samo uspeo da spase decu.

Portparol mađarske policije, koga citiraju mediji u Prištini, je izjavio da je mađarska policija je na terenu u potrazi za eventualnim telima Albanaca za koje se sumnja da su se udavili u Tisi. Vlasti u Prištini ne iznose detalje o žrtvama, pošto žele da sačekaju rezultate istrage koju vodi mađarska policija.

Institucije Kosova su potvrdile da se istraga o ovoj nesreći vodi u dva pravca.

Ministar inostranih poslova Skender Hiseni je izjavio da je ambasador Kosova u Beču Sabri Kičmari ovlašćen da otputuje u Budimpeštu kako bi izbliza prisustvovao istrazi i razjasnio sve eventualnosti ovog slučaja. Dok je policija Kosova pokrenula istragu o organizatorima ove ilegalne trgovine ljudima.

U međuvremenu, nekoliko porodica iz raznih krajeva Kosova je kontaktiralo Ministarstvo inostranih poslova zbog mogućnosti da među nestalima ima njihovih rođaka ili prijatelja, ali ni tu nema detalja.

Predsednik Fatmir Sejdiu je juče rekao da su institucije angažovane i da će uraditi sve kako bi se rasvetlila sudbina ljudi. Kosovska štampa danas opširno izveštava o nesreći na Tisi uz ocenu da se radi o ‘misterioznoj tragediji’.

RFE