Komesar EU za proširenje Stefan Fule dolazi popodne u Prištinu, gdje će prisustvovati svečanom otvaranju nove zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo je druga poseta Fulea Kosovu od kako je imenovan za komesara za proširenje EU. Prvog dana posjete Kosovu Fule će prisustvovati otvaranju nove zgrade MUP-a, podignute sredstvima kosovske vlade I EU. Potom će se sastati sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, ministrom za integracije Besimom Beqajem, ali i sa drugim kosovskim i međunarodnim predstavnicima.

Evropski komesar za proširenje će na Kosovu boraviti dva dana. Sutra će otvoriti Informativni centar u Sjevernoj Mitrovici i poslovni kompleks u Zvečanu.

Održaće govor pred studentima univerziteta u sjevernoj Mitrovici a obilježiće i Dan Evrope formalnim prijemom u Prištini.

Fule je Kosovo poslednji put posjetio krajem marta 2010 godine. U intervjuu za BBC na pragu današnje posjete Fule je rekao da „za Kosovo u Evropskoj Uniji nema konsenzusa ali da Brisel definitivno ima potpuni konsenzus da garantuje da je Kosovo dio opšte evropske perspektive za region Zapadnog Balkana".