Britanski analitičar Tim Judah izjavio je da se očekuje da odluka Međunarodnog suda pravde u vezi Kosova otvori put razgovorima između Prištine i Beograda.

Judah je u intervjuu za britanski radio Bi-Bi-Si rekao da razgovori treba da pomognu Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama, pošto su dobrosusjedski odnosi jedan od uslova za članstvo u Uniji. Prema njemu, postoji mnogo zajedničkih tema o kojima treba da se diskutuje, uključujući i temu statusa sjevera Kosova.

"Što prije budemo započeli razgove, biće bolje. Građani snose posljedice zbog ukidanja telefona, ili što ne mogu da putuju ili zbog sličnih problema. Ne tvrdim da će razgovori početi ubrzo, jer Srbija neće prihvatiti Kosovo kao ravnopravnu stranu ali ni Kosovo neće pristati da uđe u razgovore kao neravnopravna", rekao je Judah.

Naglašavajući da vidi da Srbije i Kosovo imaju kapacitet da nešto sami urade, Judah je rekao da očekuje razgovore pod međunarodnim nadzorom.

On je, međutim, izrazio sumnju da će se u tom kontekstu bilo šta desiti do donošenja odluke Međunarodnog suda pravde.

Judah kaže da će odluka MSP-a predstavljati jednu vrsta standarda.

Prema njemu, odluka neće biti ni u korist Prištine ni Beograda. Takva vrsta odluke, očekuje Judah, omogućava da se desi nešto realno.

"Ovo se može protumačiti kao mogućnost, jer svi, prije ove odluke, žele da sačekaju i vide kakav je rezultat odluke. Kada budu imali rezultat, strane mogu započeti razgovore i o praktičnim pitanjiima", zaključio je Judah.