Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hyseni pozvao je Evropljane da ne naprave "suštinsku grešku" i odlože proces pridruživanja Kosova Evropskoj uniji.

yiseni je rekao da vjeruje da će Evropska unija "načiniti suštinsku grešku ako preterano odlaže proces integracije Kosova" i dodao da proces treba ubrzati. On je nakon sastanka sa šefom diplomatije Francuske Bernarom Kušnerom u Parizu ponovio da namjerava da učestvuje na regionalnom sastanku o zapadnom Balkanu u Sarajevu.

Upitan o mogućim direktnim ili indirektnim razgovorima sa srpskom delegacijom na sastanku u Sarajevu, koji treba da se održi početkom juna, Hyseni je odgovorio da se nada će svi biti u Sarajevu jer je "presudno da svi budu tamo".

"Uvijek sam umeo da skupim dovoljno snage da kažem 'dobar dan' svakom ko mi se obrati. Ne vidim razlog da to ne uradim i tad ako mi se ukaže prilika", rekao je on.

U opasci vladi Srbije Hyseni je rekao da umjesto toga što dozvoljavaju da u vazduhu stalno lebdi mogućnost konfrontacije time što se postavlja sve više diplomatskih prepreka na putu Kosova, "naši prijatelji u Beogradu treba da odluče da krenu suprotnim putem, (putem) razumjevanja i zajedničkog rada, uprkos velikih razlika o statusu" Kosova.

On je takođe ponovio da pitanje statusa Kosova "nikad neće biti predmet bilo kakvih pregovora".

"Činjenica da je Kosovo spremno na dijalog ne znači da treba stalno ponavljati ustupke onima koji nisu spremni da se više otvore", rekao je Hyseni.

On je rekao da ne očekuje da će Srbija uskoro priznati Kosovo, "čak ni za pet godina".

Kušner je rekao da je "optimista" da će doći do pomirenja koje će u dogledno vrijeme omoghućiti evropsku budućnost za dvije države.

"Stanje duha se promenilo sa obe strane, na Kosovu kao i u Srbiji", rekao je Kušner.

"Ako bude bilo dodatnih razmjena reči između Srba i Kosovara u Sarajevu biću sretan", rekao je Kušner i podsjetio da na tom sastanku ima i drugih pitanja na dnevnom redu, kao što je pitanje Bosne.