Više Albanaca sa Kosova se utopilo u rijeci Tisi prošle sedmice prilikom ilegalnog prelaska iz Srbije u Mađarsku, rečeno je agenciji Beta u Policijskoj upravi Kikinda.

Policije Srbije i Mađarske rade na utvrđivanju tačnog broja stradalih u nesreći na Tisi oktobra i na njihovoj identifikaciji.

Prema informacijama Ministarstva inostranih poslova Kosova dobijenim od kolega iz mađarskog ministarstva, nestalim se smatra 15 kosovskih Albanaca.

Potvrđeno i da su ribari kod Martonoša 18. oktobra pronašli leš žene stare oko 30 godina i da se pretpostavlja da je reč o osobi koja je bila u grupi unesrećenih.
 
Prištinski dnevnik "Lajm" prenosi izjavu Bljerima Rame, starog 29 godina, koji se nalazio u čamcu koji se prevrnuo i koji je zajedno sa dvoje dece, stare dve i tri godine uspeo da se spase.

Rama je rekao da je među nestalima i njegova supruga Eljvira Jaha.

Zvaničnici MIP-a Kosova kažu da nisu dobili zvanične potvrde od Mađarske o mogućim utopljenicima.
 
“Ova dva, tri dana bili smo u kontaktu sa sa MIP-om Mađarske, ambasadom Mađarske u Prištini, našom ambasadom u Beču i naš ambasador Sabri Kičmari putuje što je pre moguće u Mađarsku kako bismo dobili nove podatke," rekao je Ljuljzim Mjeku iz kosovskog MIP-a .

“Mađarske vlasti još uvek ništa nisu pronašle. Postoje nepotpune informacije koje ne govore o posledicama ove nesreće”, kaže Mjeku.

Mjeku ističe da je MUP Kosova u stalnoj vezi sa misijom Euleks, koja kontaktira vlasti u Beogradu u vezi sa sumnjom da postoji jedno telo kosovskog građanina u ovoj nesreći koja se dogodila u Srbiji.
 
Veruje se da se nesreća dogodila između 14. i 16. oktobra.

RFE