Šefovi diplomatija EU zadovoljni su razultatima koje je dosad ostvarila misija Eulex na Kosovu. Ministri spoljnih poslova članica Unije na sastanku u Luksemburgu su pozdravili rezultate koje je misija Eulex u “teškim okolnostima ostvarila u podršci pravosuđu i telima za sprovođenje zakona".

U zaključcima ministara pohvaljen je i rad misije EU na Kosovu kad je reč o "sprovođenju reformi vladavine zakona, uključujući podizanje optužnica i suđenja u osetljivim kriminalnim slučajevima".

Zaključak o Eulexu je usvojen bez rasprave.

"Savet ministara EU", kako je istaknuto, "podržava rešenost Eulexa da pojača napore u bitki protiv organizovanog kriminala i korupcije" na Kosovu.

Ministri inostranih poslova EU su "pozdravili nastojanja da se uvećaju prisustvo i aktivnosti misije (Eulexa) na sjeveru Kosova i to zajedno s ostalim prisutnim činiocima EU, uključujući uspostavljanje Doma Evropske unije u Mitrovici".

U završnom dokumentu zasedanja se navodi i da je "Savet ministara istakao važnu i specifičnu ulogu misije (Eulexa) u jačanju stabilnosti regiona, u skladu s njegovom evropskom perspektivom".

Takođe se podvlači "podrška nastojanjima Eulexa da upražnjava svoj mandat širom Kosova" i stavlja do znanja da će mandati te misije EU na Kosovu "zahtevati doslednu predanost svih zainteresovanih".

Naglašavajući da mandat Eulexa zahteva "dosledno sprovođenje obaveza svih", evropski ministri ukazuju na važnost saradnje regionalnih partnera s Euleksom kao i dalje istinske saradnje kosovskih vlasti s tom misijom.

Šefovi diplomatija EU takođe "izražavaju stalnu podršku naporima Eulexa na Kosovu da pospeši regionalnu saradnju".